Много хора са яхнали здравната система, притеснен Мирослав Ненков

ТЕЛК системата е така изградена, че бидейки много "социална", позволява на хора със заболявания, които не ограничават физическия или интелектуалния им капацитет, да ползват непълна трудоспособност. Опитът да се извадят напред болести и страдания е наша национална черта. Това заяви пред БНТ бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по повод случая с директора на болницата в Пазарджик.

Запитан дали експертните решения са се превърнали в бизнес, той посочи, че годишният разход на държавата за хората с увреждания по решение на ТЕЛК е над 1 млрд. лв.

Това е достатъчно основания за недобросъвестните да се впият в този сектор на здравеопазването, категоричен бе той. По негови думи решението на този проблем е "огън и меч" и даде пример с Гърция, където всички хора с ТЕЛК се водят на отчет. Според него това е приложимо и у нас.

Д-р Ненков заяви, че по този начин за определен период здравната система ще се натовари, но след това ще може да си върне парите. Здравната ни система има ресурс и може да го направи, Гърция не е толкова по-голяма работа от нас, убеден е той.

Според него обаче вината не е единствено в ТЕЛК. По негови думи не е добре структуриран самият начин за диагностициране на един тежко болен пациент, който би трябвало да получи социална подкрепа.

Относно бюджета на НЗОК д-р Ненков посочи, че парите, които влизат в здравната система, се увеличават, като тази година има заявка, че част от сумата ще отиде за подобряване на заплатите на лекарите и медицинските сестри.

"Системата е доста разпробита - всякакви хора са я яхнали и са намерили начин да изкарат по някой лев от нея. Във всяка точка има течове - където има обществени пари, има и някой с остър нюх, който се е наместил", обобщи ситуацията той.

По отношение на работодателите, които не одобряват, че за поредна година се дават пари за лечение вместо за профилактика, д-р Ненков обясни, че това е въпрос на култура. Профилактиката не е отговорност на държавата, а наша персонална отговорност, изтъкна той.

"Няма как да възпиташ един човек да ходи на профилактичен преглед, ако неговите дядовци се хвалят, че никога не са ходили на лекар. Профилактика може всеки да си направи и без в бюджета да пише 160 млн. за профилактика", коментира бившият здравен министър.

Относно темата с ваксинацията на децата той бе категоричен, че ваксините са едно от най-великите изобретения на човешкия ум. По негови думи от всички групи лекарства ваксините имат най-малко странични ефекти върху децата и изкореняват изключително опасни болести.

Глупостите, които се пишат из интернет срещу тях, са престъпление срещу общественото здраве, отсече д-р Ненков.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини