Супербърза звезда напуска Млечния път със скорост 1 700 км/сек

Астрономи забелязаха звезда, напускаща Млечния път със скорост над 6 милиона км/ч или 1 700 километра в секунда, след срещата си със свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката.

Звездата се движи толкова бързо, че след около 100 милиона години ще излезе от Млечния път и ще прекара останалата част от живота си, носейки се из междугалактическото пространство. Макар излизането на звезди от галактики с феноменална скорост да е предсказано още преди 30 години, подобно събитие бива регистирано за пръв път.

Учените проследили пътешествието на звездата от центъра на галактиката. Те заключили, че звездата е част от двоична звездна система, приближила се изключително много до Стрелец А, където се намира черната дупка с маса равняваща се на над 4 милиона слънца.

Докато двете звезди се движели навътре, в даден момент едната образувала двоично партньорство с черната дупка, което в крайна сметка означава, че е била погълната и потънала в забвение. Динамиката на това взаимодействие довела до изстрелването на другата звезда с огромна скорост.

Процесът е известен като Механизъм на Хилс и е кръстен на астронома Джак Хилс, който пръв описал подобен сценарий преди над 30 години.

Звездата се движи в рекордна скорост – над 10 пъти по-висока от останалите звезди в Млечния път, включително слънцето. По космически стандартни това означава, че ще напусне галактиката скоро и ще се отправи към празнината на междугалактическото пространство.

Звездата е известна като S5-HVS1 и е третата по бързина позната ни звезда. Другите две били ускорени от експлозиите на свръхнови.

В крайна сметка звездата ще свърши като бяло джудже, каквото е нашето слънце, но няма да има никакви съседи.

Източник: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини