Работодателите категорично против да плащат първите три дни от болничния

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) категорично не приема продължаване на вмененото задължение работодателите да заплащат първите три дни болнични. Това пишат в позицията си, изпратена до премиера Бойко Борисов. 

Те са притеснени, че правителството планира да запази статуквото.

Работодателите отбелязват, че тъй като години наред е неглижиран проблемът с фалшивите болнични, това е довело до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите.

Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години, недоволни са от АОБР.

Те са на мнение, че чрез този ангажимент са облагани тройно - чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници.

Междувременно въвеждането на компенсация с неработен ден при съвпадение на официалните национални празници с дните за междуседмична почивка оказа допълнителен натиск за увеличаване на злоупотребите с болничните листа, отбелязват още работодателите.

Те подчертават, че при представянето на проекта на Закон за бюджет на ДОО за 2020 г. в свои становища работодателските организации са възразили срещу забавянето на необходимите реформи в пенсионно осигурителната система, включително и срещу запазване на режима на изплащане на обезщетения за първите три дни от болничния.

Работодателите са категорични, че ще участват в заседание на НСТС само ако и когато в дневния ред бъде включено предложение за решаване на въпроса за първите три дни болнични.

Вчера стана ясно, след заседание на тристранката, че се предлага работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината.

Ден преди това премиерът Бойко Борисов заяви, че първият ден от болничните остава платен от работодателя. Въпреки обещанието му обаче КТ "Подкрепа" и КНСБ бяха категорични, че няма да се откажат от протеста.

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Hd
    hdfhrdfjd
    5 -2
    12:39, 21 ное 2019
    Ей тъпанарчета скоро време няма да има кой да Ви живее камо ли да ви работи а вие продължавате да ритате . Не стига че давате по 500лева заплати а карате разни Поршета и т.н и демонстрирате самочувствие. Накрая ще се принудите да наемате от тъмните гласоподаватели които хем ще ви крадат хем няма да работят
    • Ип
      ИПИ
      3 -1
      13:46, 21 ное 2019
      Ти защо им работиш за 500 лв. ?
Последни новини