Германската прокуратура претърсва офисите на "Фолксваген"

Следователи от прокуратурата в Брауншвайг претърсват бизнес помещения на "Фолксваген" във Волфсбург, съобщава БГНЕС. Причината е разследването срещу отделни обвиняеми, свързани с дизелови превозни средства с двигатели от тип EA 288, заявиха от компанията.

Твърденията се основават на технически факти, които компетентният орган за разследване и лицензиране разкри на ранен етап. "Фолксваген" си сътрудничи с прокуратурата, въпреки че счита разследването за неоснователно.

Двигателят с обозначението EA 288 е сочен за централен обект в манипулациите с отделяни емисии. Говорител на VW заяви, че това не е разследване срещу самата компания, а срещу лица, „далеч под борда“.

През септември тази година за пръв път възникна подозрението, че двигателят тип EA 288 вероятно е модифициран. "Фолксваген"  призна през септември 2015 г., че е манипулирал дизеловите емисии на изгорели газове със специален софтуер. Това гарантирало, че дизеловите автомобили спазват границите за азотния оксид на тестването, но на пътя токсичните емисии са многократно повече.

Процесът по скандала до момента е струвал на групата повече от 30 млрд. евро. Заради обявените манипулации на по-стария тип двигател EA 189, помещенията на фабриката на VW във Волфсбург вече бяха претърсени десетки пъти

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини