Кметът на Асеновград: Ще се опитаме повишаването на такса смет да e социално поносимо

Изграждането на компостираща и сепарираща инсталция ще отнеме доста време, но това ще доведе до реалното намаляване на този вид плащане от страна на гражданите

"Ще се опитаме да постигнем социално облекчение за гражданите, като прехвърлим около 180 00 лева от общия бюджет на община Асеновград към този за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци", посочи кметът Христо Грудев по повод увеличаване таксата за битови отпадъци. Той припомни, че причината за наложената мярка е повишаване таксата (б.ред. на национално ниво) от 57 лева/тон депониран отпадък на 95 лева/тон.

Градоначалникът подчерта, че ако преди години е била изградена такава инсталация, сега увеличаване на таксата не би се налагало. Тъй като обаче възможността е пропусната, сега държавата предприема мерки да принуди общините, които не разполагат със съоръжението, да го построят. "С тези пари можеше да изградим детски площадки, тротоари или да ремонтираме различни обекти в Асеновград, но сега предпочитаме да ги вложим в дофинансиране на бюджета за такса смет, за да е социално поносимо за гражданите", обясни Грудев и посочи, че макар изграждането на инсталцията да отнеме доста време, това ще доведе до реално намаляване на този вид плащане от страна на гражданите.

Една от Общините, успяла да се справи навреме и да постигне подобен резултат, а и вече съоръжението й да функционира, е Бургас.

Целта на компостиращата и сепарираща инсталация е 50% от отпадъците да се обработят и да се върнат като ресурс обратно в промишлеността и енергетиката – стъкло, картон, пластмаса, желязо, биоразградим отпадък.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини