Честит 8-ми декември, студенти!

Днес българските студенти празнуват. Поколения, които са минали през студентските аули също си спомнят на този ден и  навярно с усмивка за младежките години и щурите купони.

Празникът на българските студентите възниква през 1902 г. като патронен на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище.

Първоначално студентите отбелязвали своя празник на  25 ноември - денят на св.Климент Охридски, който е един от светите Седмочисленици и патрон на Софийския университет. Той е счита за покровител на българското висше образование.

Но когато през 1916 г., на 31 март  администрацията приема за официален Григорианския календар, настъпват промени. Датата на празника се измества с 13 дни напред и Студентския празник започва да се чества на 8 декември.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. През 1962 г., празнуването на 8 декември у нас отново е възстановено.

За неучебен ден е обявен от 1994 г. Така празникът започва да се радва на голям интерес от страна на студентите, които го отбелязват групово с пищни купони на различни места.

Международният ден на студентите -17 ноември в България не е популярен, но в Гърция е знакова дата.

 На този ден през 1973 г. танкове са изпратени да потушат студентския протест в Техническия университет в Атина.

Демонстрацията е потушена, но месеци след това  пада  военният режим в страната. В наши дни студентите отдават почит към загиналите по време на бунта в университета.

Датата за чешките студенти се свързва с мрачните събития от 1939 г.,когато на този ден хитлеристки части атакуват Карловия университет в Прага след студентски демонстрации срещу германската окупация в страната. Жертви на атаката стават 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери. 

През 1941 г. на Международната младежка среща в Лондон е взето решението Световния ден на студентите да се отбелязва именно на 17 ноември.

В САЩ студентския празник се празнува на различни дати в различните щати и университети.

Сред най-забавните празненства се нарежда студентският празник в Харвардския университет, който се пада през февруари. Тогава студентите организират театралните празненства Hasty Pudding.  

Във Финландия денят на бъдещите висшисти се нарича Ваппу и се отбелязва на 1 май. На тази дата на абитуриентите се връчва студентска фуражка, символизираща прехода им към живота на възрастни. Тази традиция стана популярна и в България през последното десетилетие.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ве
    Весели Празници
    4 -2
    11:56, 8 дек 2019
    Докато някой са чели книжки , други са тичали с филия мас по поляните.
    • Ко
      Коледа
      1 -2
      17:33, 8 дек 2019
      Тичалите с маста стават премиери със силно влияние и богатство, а челите книжки се гърчат със 700 лв. месечен доход.
  • 2
    Ра
    Рали
    1 -1
    19:38, 8 дек 2019
    Всяка тема ли задължително се свързва с плюене по премиера.Не можете ли просто да поздравите студентите .
    • Ст
      Стефка
      1 0
      21:58, 8 дек 2019
      Ти любовница ли си му ?
Последни новини