Хранене в рамките на 10 часа срещу диабет и сърдечни заболявания

Изследователите установили, че 10-часов прозорец на хранене, когато се комбинира с традиционните лекарства, води до загуба на тегло, намаляване на коремните мазнини, понижаване на кръвното налягане и холестерола и по-стабилни нива на кръвна захар и инсулин на участниците в експеримента. Пилотното проучване може да доведе до нова възможност за лечение на пациенти с метаболитен синдром, които са изложени на риск от развитие на променящи живота и скъпи медицински състояния като диабет. 

Метаболитният синдром засяга близо 30 процента от населението на САЩ и увеличава риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт. Но здравословната диета и увеличаването на физическите упражнения са трудни за поддържане и дори когато се комбинират с лекарства, често са недостатъчни за пълноценното управление на болестта.

Ограниченото във времето хранене - консумирането на всички калории в рамките на 10-часов график, поддържа циркадните ритми на индивида и може да увеличи максимално ползите за здравето, както е доказано от предишни изследвания, публикувани от екипа на Salk. Циркадните ритми са 24-часовите цикли на биологичните процеси, които засягат почти всяка клетка в тялото. Все по-често учените откриват, че неправилните модели на хранене могат да нарушат тази система и да повишат риска от метаболитен синдром и други метаболитни нарушения с такива симптоми като повишена коремна мазнина, анормален холестерол или триглицериди и високо кръвно налягане и нива на кръвна захар.

"Яденето и пиенето на всичко (с изключение на вода) в рамките на последователен 10-часов прозорец позволява на тялото ви да почива и да се възстановява в продължение на 14 часа през нощта. Вашето тяло също може да предвиди кога ще ядете, за да може да се подготви за оптимизиране на метаболизма", казва Емили Манугян , съавтор на статията и докторант в лабораторията на Сачин Панда. "Искахме да знаем дали контролирането на времето за приемане на храна за поддържане на циркадните ритми ще подобри здравето на хората, които вече се лекуват от кардиометаболитни заболявания."

Пилотното проучване включва 19 участници (13 мъже и 6 жени) с диагноза метаболитен синдром, които самостоятелно отчитат храненето си във времеви прозорец над 14 часа на ден. Освен това 84 процента от участниците са приемали поне едно лекарство, като статин или антихипертензивна терапия. Участниците в проучването използват приложението myCircadianClock на лабораторията на Сачин Панда, за да регистрират кога и какво са яли по време на първоначален период от 2 седмици, последван от тримесечен 10-часов режим на хранене, ограничен във времето. 

Участниците не съобщават за нежелани ефекти по време на опита. За да намалят приема на храна до 10-часовия прозорец, повечето участници забавят първото си хранене и правят последното си хранене по-рано всеки ден, така че храненията да не се пропускат. Въпреки че не се препоръчвало намаляване на калориите, някои участници съобщават, че ядат по-малко, вероятно поради по-краткия период на хранене.

Като цяло участниците имали добър ефект - подобрен сън, както и с 3-4 процента намаляване на телесното тегло, индекса на телесната маса, коремните мазнини и обиколката на талията. Основните рискови фактори за сърдечни заболявания били намалени, участниците показали понижаване на кръвно налягане и общ холестерол. Нивата на кръвната захар и нивата на инсулин също показват тенденция към подобрение.

"Ако можем да оптимизираме циркадните ритми, тогава можем да можем да оптимизираме метаболитната система."

"Адаптирането към това 10-часово ограничено хранене е лесен и рентабилен метод за намаляване на симптомите на метаболитен синдром и подобряване на здравето", добавя Панда.

В момента учените провеждат клинично изпитване, финансирано от Националния институт за диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, за да се изследват ползите от храненето в ограничено време при по-голяма група, над 100 участници с метаболитен синдром. Проучването включва допълнителни измервания, които ще помогнат на изследователите да разгледат промените в телесния състав и мускулната функция. 

Изследването е публикувано в Cell.

Коментари в сайта

Последни новини