Харви Уейнстейн постигна споразумение за 25 млн. долара с обвинителките си

Опозореният холивудски магнат Харви Уейнстейн постигна споразумение на стойност 25 милиона долара с десетки жени, обвинили го в сексуално посегателство, съобщава АФП.

Някога мощният продуцент на „Криминале“ и „Град на греха“, чийто случай предизвика появата на движението #MeToo срещу сексуални престъпления, е изправен пред наказателен процес следващия месец, който може да му донесе доживотен затвор.

Изплащането на обезщетения в отделно гражданско дело ще бъде разпределено между повече от 30 актриси и бивши служителки, които съдят 67-годишния продуцент по обвинения, вариращи от сексуален тормоз до изнасилване.

Уейнстейн няма да се наложи да плаща от собствения си джоб, съобщи новинарският портал TMZ, като сметката ще бъде поета от застрахователи на фалиралото му бивше киностудио „The Weinstein Company“. Сделката ще трябва да бъде подписана от всички страни и да получи съдебно одобрение, за да удовлетвори почти всеки иск за нарушение, заведено срещу него от 2017 г.

Сред обвинителките на Уейнстейн са някои от най-известните актриси в света – Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Салма Хайек, въпреки че никоя не е част от производството.

Но няколко обвинителки и техните адвокати отказаха сделката.

“Ние планираме силни възражения срещу всяка разпоредба, опитваща се да принуди жертвите да се откажат да търсят отговорност от Харви Уейнстейн за действията му”, заяви адвокат Дъглас Уигдор, който представлява две жени в искове срещу продуцента.

Групата за борба със сексуалния тормоз „Time’s Up“, създадена вследствие на обвиненията срещу Уейнстейн, заяви, че се надява, че споразумението ще донесе на жертвите на Уейнстейн „някаква малко удовлетворение за дълго просрочена справедливост“, но добави, че размерът на обезщетението е недостатъчен.

“Ако това е най-доброто, което жертвите биха могли да получат, системата е разбита”, туитва групата.

Една от неговите обвинителки, 50-годишната Катрин Кендъл, каза пред „Ню Йорк Таймс“, че е разочарована от сделката, но се е съгласила да подпише, тъй като не иска други жени да се лишат от изплащането. 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини