US Сенатът призна геноцида над арменците

    Решението е историческо: и двете камари на американския Конгрес приеха резолюция, с която официално обявиха за геноцид избиването на арменците в Османската империя. Турция, съвсем очаквано, реагира остро.

    Американският Конгрес официално обяви за геноцид избиването на арменците в Османската империя. Сенатът гласува единодушно съответната резолюция, която още през октомври бе приета от Камарата на представителите. В текста се казва, че САЩ признават извършеното срещу арменците за геноцид и осъждат избиването на 1,5 милиона арменци в Османската империя. Още след гласуването през октомври Турция, като наследница на Османската империя, заяви, че правителството и народът ѝ смятат резолюцията за "нищожна и невалидна".

    "Без никакво значение"

    Правителството в Анкара признава, че по време на войната са били убити между 300 000 и 500 000 арменци, но категорично отхвърля обвиненията в геноцид. По време на Първата световна война арменците са подложени на систематични преследвания, а много от тях са прокудени в сирийската пустиня и практически обречени на смърт. За броя на загиналите има различни тълкувания: някои историци говорят за стотици хиляди, други - за 1,5 милиона жертви.

    След като в края на октомври Камарата на представителите прие резолюцията, Ердоган я нарече "най-голямата обида за нашия народ", а турското външно министерство заяви, че тя не почивала върху „никакви исторически основи". Според министерството, този документ нямал обвързваща юридическа сила и представлявал просто „политическа стъпка без никакво значение", насочена към „арменското лоби и антитурските групи".

    Всички те вече са обявили зверствата за геноцид

    Франция беше първата голяма европейска страна, която през 2001 година обяви избиването на арменците в Османската империя за геноцид. През 2016 година и германският Бундестаг гласува такава резолюция. Русия, Швейцария, Нидерландия и още над десет други държави също обявяват избиването на арменците за геноцид.

    Южнокавказката република Армения от много време насам призовава Турция да признае зверствата за геноцид.

     

    Източник: Дойче веле

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Йо
      йокин
      3 -3
      21:06, 14 дек 2019
      Се едно,комунистите,да признаят,за убийствата,а нашата,интелегенцияяяяяяяяяяяя.даже им направиа субсидиите,осем лева.
    Последни новини