Проф. Кантарджиев предупреждава за опасен респираторен вирус в София

В София вече има респираторен синцитиален вирус - вторият почти толкова опасен за децата, колкото и грипният вирус. Това заяви за БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

По негови думи в момента в страните от европейския регион на Световната здравна организация умерено разпространение на грип има само в Грузия и Северна Ирландия, не и у нас.

Той обясни, че респираторният синцитиален вирус причинява инфекция на най-малките въздухоносни пътища на белия дроб. Миналата седмица са били регистрирани два случая в столицата.

Проф. Кантарджиев посочи, че обикновено вирусът протича заедно с грипа. Сега обаче го е изпреварил. Той обясни, че най-сериозен риск има за недоносените деца. Инфекцията е опасна за деца до 5-годишна възраст, както и за много възрастни хора.

По негови думи все още не е късно да си сложим противогрипна ваксина.

Докато има отворени прозорци в градския транспорт, в София няма да има грип или поне няма да има бурно разпространение на грипа, увери той и препоръча да не се контактува с болни хора, а те да си стоят у дома с маски и да поддържат хигиена на ръцете.

Относно мръсния въздух в София проф. Кантарджиев заяви, че положението не е чак толкова трагично и няма чак такова замърсяване. Той посъветва, когато има мъгла, температурите са ниски и няма вятър, да не се разхождаме дълго време и да използваме шал.

Източник: БНТ

Коментари в сайта

Последни новини