Благотворителност и за животните: "ДАЙ ЛАПА" с базар в Асеновград

Изображение 1 от 4

    Интернет е възможност за хора със сходни разбирания да се намерят, а понякога дори да обединят идеи, смелост и енергия, за да създадат нещо смислено заедно. Пример за това е "ДАЙ ЛАПА", сдружение с нестопанска цел, създадено през ноември от група непознати, обединени от любов към животните, непримиримост към ситуацията с бездомните четириноги в Асеновград и от готовността да направят каквото могат, за да я подобрят.

    Членове на сдружението са асеновградчани с различни професии, възраст и опит, включително опит с работа към подобни организации, професии, свързани с животни, правна компетентност и много други. Голяма част от тях от години се грижат за четириноги бездомничета, приютяват ги в домовете си или участват в акции за спасяването им. "Любовта към ЖИВОТните е любов към ЖИВОТА. Това е,което ни обединява и ни дава силиЍ", казват те.

    Основните цели, които си поставят, са да координират усилията, идеите и енергията на граждани, институции, местни организации и фирми в няколко основни посоки, а именно:

    – повишаване осведомеността на обществото и особено децата по отношение на хуманното отношение към животните

    – безпроблемно съжителство на хора и безстопанствени животни

    – по-добра грижа за бездомните животни

    – при намиране на средства за дългосрочно обезпечаване,създаване на кастрационен център, кризисен център или приют на територията на Асеновград

    Броени седмици след учредяването си "ДАЙ ЛАПА" вече има в историята си няколко кампании за спешна помощ на пострадали бездомни животни, включително котенце, простреляно в главата. Членовете на сдружението сами организират превозването на животинките до зооклиника и осигуряването на необходимите суми.

    От седмица тече в Асеновград тече благотворителен базар, организиран от "ДАЙ ЛАПА", за събиране на средства за дейността на сдружението. "През най-вълшебния месец на годината, в навечерието на Коледа, каква по-прекрасна и стопляща сърцата дейност от това да подариш надежда, а понякога дори живот", споделят от там.

    Повечето предмети на базара са изработени ръчно от членове и симпатизанти на организацията, с активната помощ на техните деца. "Цялото семейство рисуваме чаши, правим свещници и декорации, украсяваме и подреждаме", разказва една от тях: "Убедена съм,че точно така възпитаваме децата си да обичат животните и да се грижат за тях,(нали любовта е грижа),да поемат отговорност и да имат вяра в собствените си възможности, които могат да променят света и да го направят едно по-добро място! Няма поважно задължение за един родител от това да научи детето си на всичко това!".

    В базара до момента са се включили десетки доброволци – някои даряват предмети, други се редуват да ги продават в павилиона, осигурен от Общината, трети помагат, като купуват от предметите.

    "Вдъхновяващо е", казват момичетата от сдружението, които стоят на павилиона по 3 часа всеки следобед, независимо какво е времето. "Вижте колко много книги, коледна украса, сувенири, играчки... Хората носят или си купуват, много от тях ни поздравяват за инициативата. Всички го правят със съзнанието, че дават от себе си за решаването на проблема с бездомните животни в града. И надежда. Защото "ДАЙ ЛАПА" е знак, че нещата са преминали на следващо ниво, където думите вървят ръка за ръка (или ръка за лапа) с действията", споделят те.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини