Обявяваме доходи пред данъчните от 10 януари догодина. Преглед на печата

24 часа

Обявяваме доходи пред данъчните от 10 януари догодина

Националната агенция за приходите ще приема данъчни декларации за доходите, заработени през 2019 г., от 10 януари 2020 г., съобщават от ведомството.

Причината е, че от 1 до 9 януари 2020 г. приходната агенция ще извършва годишно приключване за 2019 г. и ще се прави превключване работата на информационните системи.

Този срок се отнася както за тези, които ще декларират полученото онлайн, така и на хартиен носител в офисите на агенцията.

Промени има и в плащанията към НАП в последния работен ден, обясняват от ведомството на Галя Александрова.

Така плащанията без такса чрез е-услугата виртуален ПОС ще се приемат до 9 часа на 31 декември 2019 г. Ако издължаването се прави с дебитни и кредитни карти на ПОС терминали в офисите на НАП, това може да става до 13 часа в последния ден на тази година.

Труд

Слепи пътища убиват нощем

Mаркировката по 90 процента по пътищата у нас не отговаря на стандарта за светлоотразителни качества. А на 30 на сто от шосета, предимно общински или между малки населени места, изобщо липсват осеви линии и други означения, по които да се ориентират шофьорите, показва проучване на Института за пътна безопасност.

Монитор

С €4 млрд. санираме още 8000 панелни блока

До 2030 г. даваме за подобряване на енергийната ефективност (саниране) на сградния фонд в страната 4 млрд. евро, което би стигнало по сегашните цени за поне още 8000 панелни блока. Средствата са записани в Националния план за енергетиката и климата (221-2030)..

В следващите 10 години средства за обновяването на сградния фонд в България могат да бъдат осигурени от няколко основни източника, пише още в Националния план. На първо място са структурните фондове на ЕС за следващия програмен период между 2021 и 2007 г. Пари могат да бъдат осигурени от програмата InvestEU, известна повече като план "Юнкер". За саниране средства могат също така да бъдат взети и от Модернизационния фонд, в който постъпват приходите от 2 % общото количество квоти за парникови емисии в ЕС.

Сега

21 неща, които ще свършат повече работа от "Българската Коледа"

"Българската Коледа" изглежда хубава инициатива. Хора и компании даряват средства за деца, които имат нужда от спешно лечение и за болнични заведения, които имат нужда от спешно преоборудване. Но за съжаление не става ясно какво правят политиците там. Ролята на политиците е друга. Те взимат заплати, за да организират така системата, че да няма нужда от благотворителни кампании.

Ето 21 полезни неща, които политиците биха могли да правят, вместо да се снимат до хора, които даряват:

Капитал дейли

България и Северна Македония: възможно ли е реално партньорство

"България ни измъкна от тотална изолация." Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в неотдавнашно интервю пред БГНЕС. Обвинявайки бившия премиер Никола Груевски за обтегнатите отношения между Скопие и София преди 2017 г., той косвено подчертава ролята на наследника му Зоран Заев за настъпилото разведряване през последните години. В думите му има немалка доза истина. Заев и Бойко Борисов могат да се похвалят, че промениха тона между двете съседни страни. Борисов беше може би един от първите лидери в ЕС, който още в самото начало на протестите срещу управлението на ВМРО-ДПМНЕ през пролетта на 2015 г. се срещна със Заев. Тази подкрепа беше от значение за тогавашния водач на македонската опозиция. С нея той целеше да покаже на привържениците си, че евентуална смяна на властта ще доведе и до отблокиране на присъединяването към НАТО и ЕС. В общи линии така и стана.

Дума

Трима перничани със съмнения за ешерихия коли

В болницата в Перник навръх Коледа са приети трима души със съмнения за ешерихия коли. Болните живеят в един и същи блок в кв. "Проучване", където във водата е открита опасната бактерия. Тримата са хоспитализирани с оплаквания от висока температура и гадене. Състоянието им бързо се подобрява и може да бъдат изписани още днес.

Резултатите от пробите им за евентуална бактериална инфекция се очакват до края на седмицата.

Преди да се появи информацията за заразените, от РЗИ в Перник предупредиха, че водата в района на кв. "Проучване" и ул. "Рашо Димитров" 5 е негодна за пиене. При микробиологичен анализ в три проби са установени несъответствия по показателите "колиформи" и "ешерихия коли" /кв. "Проучване"/, като в две от тях е констатирано наличие на сулфитредуциращи клостридии /кв. "Проучване" и ул. "Рашо Димитров" 5/.

За резултатите е уведомено ръководството на ВиК дружеството. По разпореждане на РЗИ водоподаването в района на кв."Проучване" е преустановено до възстановяване на качеството на водата. На населението е осигурена питейна вода от цистерна.

Стандарт

Командироват полицаи да разследват в Перник

Към този момент ситуацията не е изяснена напълно. Извършва се прокопаване на трасето. Само в рамките на днешния ден са открити два теча, производствени аварии. Това заяви главният секретар на МВР - главен комисар Ивайло Иванов, който посети Перник днес, предаде БНТ.

"Това не са нерегламентирани отклонения, а производствени аварии, които са отстранени. На този етап няма нерегламентирано отклонение на питейна вода. Поставят се измервателни уреди, които впоследствие ще установят дали има някакъв теч", посочи още Иванов.

В рамките на започналото разследване има образувани няколко досъдебни производства. Сформиран е екип от оперативни работници и разследващи полицаи от местната дирекция. От утре със заповед на главния секретар на МВР в Перник ще бъдат командировани полицаи от ГД "Национална полиция".

Земя

Илияна Йотова: 2019-а бе изгубена година за България

Отминаващата 2019-а е една изгубена година за България, надявам се 2020 г. да бъде годината на трезвия размисъл за бъдещето на страната, заяви в интервю за Агенция "Фокус" вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. Тя изрази надежда годината да бъде и по-спокойна. "За мен е важно да започне разговорът за България. Разговорът за това как да се преодолеят различията в българското общество, които станаха изключително дълбоки", посочи вицепрезидентът.

Йотова обърна внимание, че въпросът за неравенствата ще бъде един от най-големите през следващите години. "С общи усилия трябва да изработим политиките, които да преодолеят огромните разлики. Това трябва да бъде големият разговор за България. Институциите трябва да намалят напрежението помежду си в името на разрешаването на тези проблеми", обясни Илияна Йотова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини