Борисов иска обединяване на ВиК дружествата, по-скъпи винетки за рискови шофьори, по-високи пенсии…Преглед на печата

Последното заседание на правителството за 2019 г. и равносметката за отминаващата година са сред водещите теми на съботните вестници.

"По заръка на премиера Бойко Борисов на заседанието на правителството днес всеки от министрите се отчете в рамките на 3 минути за свършеното през 2019 година. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева посочи грижите, които нейното ведомство полага за българите в чужбина за издаването на личните им документи, за нови консулства и знакови посещения в чужбина, както и за помощта за българите, които живеят във Великобритания. Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че България няма загубено европейско финансиране, договорени са 80 процента от финансовия ресурс по оперативните програми и има прозрачна система за управление на тези пари. Вицепремиерът Марияна Николова отчете работата си по киберсигурността. "През тази година се работи по проект по единен модел за осигуряване на административни услуги - през него се правят 380 електронни услуги за гражданите и бизнеса", каза тя. По думите й се увеличава броят на младите българи, които избират да се върнат в страната, като миналата година са се върнали 16 хиляди, през 2017 година те са били 13 хиляди, а преди осем години - 5 хиляди, каза Николова. "През тази година беше сключен договор за нови изтребители, придобихме на-модерния самолет на Балканите", каза в своя отчет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. "Работим и по другите проекти за модернизация на армията, за трета поредна година се увеличават доходите на военните. Обърна се тенденцията и броят на военнослужещите се увеличава. До началото но декември броят на военните се увеличава с 320 души, като до края на годината ще са 400", добави Каракачанов. "Беше възстановено и военновъздушното училище. Това, което се случи през тази година в областта на отбраната, не се е случвало през последните 30 години", отчете още той.Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че до началото на април 2020 година България може да се присъедини към валутния механизъм ЕРМ2. "Намалява сивата икономика, имаме най-ниската контрабанда на цигари в ЕС, увеличават се и приходите в консолидираната фискална програма", добави той.Младен Маринов, министър на вътрешните работи, отбеляза, че намалява броят на убийствата и на грабежите, а разкриваемостта се увеличава. "Намалява контрабандата, организацията на изборите през миналата година мина нормално", посочи той." - в. "Дневник".

"На последното си заседание за тази година правителството одобри доклад на транспортния министър Росен Желязков за доставката на самолет за изпълнение на полети със специално предназначение по чл. 646 ал. 2 от Закона за гражданското въздухоплаване. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Със същото решение беше одобрен и проект на договор като основа за водене на преговори за доставката.Правителството одобри също допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2019 г. в размер на 55 000 000 лева. Средствата ще бъдат разходвани за нуждите на Авиоотряд 28 за доставка на самолет за изпълнение на полети със специално предназначение и за изграждане на хангар за съхранение и техническо обслужване на въздухоплавателното средство. Припомняме, че решението за покупката на нов правителствен самолет дойде след поредица от аварийни ситуации с "Фалкон"-а. Последната възникна през ноември при отказ на навигационната система, заради който се наложи машината да бъде приземена на "ръчно" управление. На борда беше и премиерът Бойко Борисов. След този случай самолетът беше спрян от движение, а шефът на Авиоотряд 28 ген. Тодор Коджейков апелира за закупуване на нов." - в. "Труд".

"През 2019 г. бяха ремонтирани 10 големи съоръжения на АМ "Тракия" и "Хемус", в които вложихме близо 65,3 млн. от републиканския бюджет. Догодина продължаваме с обновяването на мостовите съоръжения по автомагистралите, които не са ремонтирани от построяването им преди повече от 30 години." Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук, след като Агенция "Пътна инфраструктура" пусна кадри на ремонтите." - в. "24 часа".

"Премиерът Бойко Борисов предложи всички ВиК дружества да се обединят в едно държавно. Той лансира тази своя идея на извънредно заседание на Министерския съвет днес. Повод за това искане на Борисов е водният режим в Перник. "С един кран можеш да спираш водата на един цял град и това да доведе до 150 аварии, с всички последствия. В Перник са главният секретар на МВР и началникът на полицията и масово в страната се уплашиха. Всяка партия като дойде на власт, пита първо за ВиК дружествата и сега разбирам защо", коментира Борисов, цитиран от bTV..." - в. "Сега".

"Държавата ще направи нов магистрален тръбопровод за Перник, обмисля се и обединяване на всички ВиК дружества в страната в едно държавно предприятие. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в последното заседание на кабинета за тази година. Близо два часа от началото на заседанието бе заделено за отчет на министрите и какво са свършили през изминалата година. При всеки един от тях, Борисов се включваше с няколко изречения. Най- пространен обаче бе при изказването на регионалният министър Петя Аврамова. На нея й заръча строителството на магистрали и пътищата да не спира, защото зимата е мека. В тази връзка разпореди последната част на Южната дъга да бъде готова догодина, а строежът да започне веднага след като приключат последните поцедури по обжалване и отчуждаване."Петък и събота там е ад", каза Борисов. Иначе инспекциите по пътните проекти пък му действали като психотерапия. След това обясни, че е командировал нейният заместник Николай Нанков и икономическият министър Емил Караниколов в Перник до решаване на кризата с водата в града . Той поясни, че тръбите са от 52-ра година и са в безобразно състояние. Именно затова ще "опънат" нов магистрален тръбопровод до стария, който пък ще бъде изкъртен. Това, по думите му, било най-бързо и ефективно решение. На старите тръби пък били сложени датчици, за да се следи дали се краде вода. Четири екипа от съседните градове ще бъдат пратени в Перник да помагат с ремонтите вътре в града. Двете задачи, които той постави пред Аврамова са ВиК сектора и тол системата, която да бъде готова още през януари или февруари, а не през май. През граничния пункт "Капитан Андреев" минавали по празниците по 2000 тира на ден. След като изслуша всички министри и им даде идеи, той припомни, че два пъти тази година хората са им дали доверие - на евровота и на местните избори. Именно затова следващата година трябвало да намалят грешките и да довършат програмата си. Премиерът поръча на министрите си максимална мобилизация, твърдост, честност, прозрачност в работата и всеки ден да обясняват на хората какво са свършили, включително и когато има проблем или трудности. "През годината правителството свърши много неща, но има и много предизвикателства. Следващата година трябва максимално да се намалят грешките и пропуските. На думи другите са силни, но няма сектор и сфера, в които да са по-добри", каза той. Борисов заяви, че отпускат и 2 млн.лева за Атонския манастир." - в. "Монитор".

Вестниците продължават да следят ситуацията в Перник.

"Ще предложа бедственото положение да бъде продължено". Това каза пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров преди заседанието на кризисния щаб в града. Той уточни, че предстои още много работа и няма как то да бъде отменено. По думите му предстои ремонт на двете пречиствателни станции, предстои и изпомпване на вода чрез сондажи от карстовите извори и пещерите около язовир "Студена". "Ще предложа да започна подмяна на ВиК мрежата от държавната фирма "Монтажи", за да можем да избегнем по-голямо изпитание и евентуална катастрофа, защото рискът от примесване на водопроводната мрежа с води, които не отговарят на нужното качество, е изключително голям". Кметът на Перник обясни, че по естествени, природни причини има приток на вода в язовира в последните дни. Според него основната вина за водната криза е на ВиК дружеството в града, защото то прави ежедневни наблюдения на нивото на язовир "Студена", то управлява водните ресурси и подава тази информация на кмета и на областния управител. Той заяви, че очаква прокуратурата да си свърши работата по случая. По думите на Владимиров помпената пречиствателна станция не може да смогне да пречисти водата, тъй като тя се замътява заради ниското ниво на водата в язовира и притока в него от последните дни. Той уточни, че заради това е имало проблеми с водоподаването в голяма част от Перник..." - в. "24 часа".

"Докато бяхме до язовир "Студена", ми показаха "един кран от нищото", който с 12 движения може да спира водата на Перник. Това заяви икономическият министър Емил Караниколов по Нова телевизия. Оказва се, че с един кран, който се намира в близост до пречиствателната станция, но не се контролира, може да се компрометира цялата инфраструктура на града, добави министърът като каза, че органите трябва да проверят дали няма умишлено причинени аварии. Караниколов заяви, че днес ще има заседание на кризисния щаб, на което ще бъдат предложат анализите си за решение на водния режим, така че да не се наруши екологията. Той каза, че има достатъчно екипи, но положението не може да се овладее, че всички говорят, но няма доказателства за целенасочено отклонение на водата. Той е уверен, че трябва цялостна подмяна на ВИК мрежата, защото тя е компрометирана още при създаването й през 60-те години на миналия век. Причинили сме достатъчно тревоги и неудобство на хората, по-добре сега да разкопаем, за да решим проблема генерално, защото тръбата цялата е на дупки, каза министърът. Трябва да изградим нов клон, така че хората да са спокойни, че никой не се е вързал и не плащат чужди сметки, добави Караниколов." - в. "Стандарт".

Всекидневниците съобщават също за предложение на омбудсмана най-ниската пенсия в страната да не бъде под прага на бедност.

"Да се потърси правен механизъм, който да направи възможно актуализирането на най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст, така че тя да не е под линията на бедността. Това препоръча омбудсманът Диана Ковачева в писмо до социалния министър Деница Сачева и управителя на НОИ Ивайло Иванов. Омбудсманът изтъква, че в момента минималната пенсия е 219.43 лв. при линия на бедността от 348 лева. От 1 януари 2020 г. линията на бедност ще бъде 363 лева, а минималната пенсия ще бъде увеличена от 1 юли 2020 г. на 250 лв. Ковачева изтъква, че е получила стотици жалби, както и петиция, подписана от 1800 души, в която граждани определят увеличението като крайно недостатъчно и изтъкват, че дори с него предвид инфлацията техните доходи ще бъдат под линията на бедността..." - в. "Дневник".

"По данни на НОИ към момента размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 219, 43 лв., при линия на бедността за тази година от 348 лева. От 1 януари 2020 г. линията на бедност ще бъде 363 лева, а от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 250 лв.", пише в становището си омбудсманът. Повод за писмото на доц. Ковачева са стотиците жалби, както и петиция от 1800 души до институцията на обществения защитник, в която граждани се оплакват, че и с очакваното индексиране на пенсиите от юли следващата година от 6,7 на сто предвид ръста на цените и инфлацията техните доходи ще бъдат под линията на бедността, а полученото увеличение те определят като крайно недостатъчно за реално подобряване на жизнения им стандарт. "Предвид очакванията от страна на възрастните хора към компетентните държавни институции, за предприемане на действия, които да им осигурят доходи за достойно съществуване, се обръщам към Вас с препоръката да се потърси правен механизъм, който да направи възможно актуализирането на пенсиите до нива, които да им гарантират достоен живот и да ги изведат от групата на хората, живеещи под прага на бедност. С надежда за лична ангажираност на представляваните от Вас институции, очаквам да бъда информирана в разумен срок за вижданията Ви и действията, които ще предприемете за решаването на изложените проблеми", казва омбудсманът Ковачева." - в. "Сега".

Цената на винетките и редът на тяхното купуване също сред тематичните акценти.

"20 на сто от родните водачи ще плащат по-скъпа "Гражданска отговорност" заради системата "Бонус-малус". Останалите 80% от шофьорите пък са изрядни и няма да имат проблеми. Това каза шефът на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов пред БНТ тази сутрин. По думите му целта на новата система е превенция, справедливост и коригиране поведението на шофьорите в дългосрочен план. "В момента 10 души, ако платят по 10 единици, се събират 100. При новата система отново ще се събират 100 единици, но 8 души ще плащат по 9 единици, а останалите 28 единици ще се покрият от двама. Оттук идва справедливостта - по-рисковият шофьор да плаща повече", обясни Атанасов. Той отрече твърденията, че така предложена, системата облагодетелства застрахователите. "Всички казват, че ще се възползват застрахователите, но никой не казва как точно ще стане това. Парите ще са равни. Моделът е на финансов неутралитет. Безпочвени са подобни твърдения", заяви шефът на КФН. "Най-новите тенденции при автомобилните производители и застрахователите са да събират и анализират информация за индивидуалното поведение на шофьора на пътя, както чрез специални устройства, вградени в колите, така и чрез мобилни приложения. Така чрез въвеждането на системата "Бонус-малус" България ще има възможност да не е вечно на последно място в Европа", допълни Атанасов." - в. "Стандарт".

"От 31 декември т.г. до 16 януари 2020 г. електронна винетка ще може да се купи до седем дни преди датата на активирането й, съобщават от пресцентъра на АПИ. Промяната в срока за отложена покупка от 30 на 7 дни е временна и се налага заради внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси във връзка с въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона. След 16 януари 2020 г. ще бъде възстановена възможността за предварително купуване на е-винетка до 30 дни преди датата на активирането й, както за леките, така и за тежкотоварните автомобили. Собствениците или ползвателите на камиони и автобуси с тегло над 3,5 тона, които искат да се възползват от максималния 30-дневен срок за отложена покупка на месечна винетка, могат да направят това на 30 декември, тъй като за тях най-късно от 1 март 2020 г. се въвежда тол таксуването. От 31 януари 2020 г. за тях ще бъде преустановена продажбата на месечни винетки. След старта на тол системата за тежкотоварните автомобили също ще може да се предплаща пътна такса - чрез маршрутна карта. Тя ще може да се купи до 7 дни предварително от регистрирани потребители - регистрацията е чрез електронна поща през платформата за купуване на маршрутна карта или два дни предварително - от нерегистрирани потребители - за днешния или до 23.59 часа на утрешния ден." - в. "Монитор".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини