Богоявление - кръщението на Исус Христос

Над 143 хиляди българи празнуват имен ден на Йордановден, който отбелязваме днес. Според данните на националната статистика около 75 500 са мъжете именици, а жените са малко под 68 хиляди. Имен ден освен Йордан/ка празнуват още Данчо/а, Божан/а, Даньо/ка, Боян/а, Богдан/а, Богoлюб/а, Бетина.

Богоявление в един от най-древните християнски празници и е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития Обрезание Господне и Поклонениетона Влъхвите. Исторически празникът в различните християнски традиции е претърпял значителни изменения (в частност от него се е отделило Рождество Христово) и днес различните християнски деноминации го празнуват различно. Православието обединява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Исус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Свети дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син.

В момента на кръщението небето "се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника.

В Асеновград днес ще се проведе литийно шествие и както на много места в страната - спасяване на богоявленския кръст. Минути преди смелчаците да се хвърлят в ледените води на река Чая (около 09:20 ч.) ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие. Тържественото честване на Богоявление ще завърши с празничен концерт на орк. "Млади тракийци" на централния площад.

Януари е месецът, през който има най-много именици - близо 780 хиляди българи празнуват още от първия ден на новата година до Атанасовден.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини