С почти 2,5 млн. лв. осветяват стадиона в Кърджали

Обществена поръчка за осветяване на стадион „Арена Арда“ на стойност 2 473 960 с ДДС пусна община Кърджали.

Според обявлението средствата са осигурени с договор за финансово подпомагане от Министерство на младежта и спорта  по Наредба № 4 от 8.07.2019 г. за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост. Стадионът в Кърджали е общинска собственост. Ползва се под наем от професионалния футболен клуб „Арда Кърджали 1924“. Собственици на клуба са бизнесмените Петър и Стефан Пешеви, които до 2018-та бяха шефове на „Пътстройинженеринг“ АД. В поръчката за стадиона се касае за изграждане на четири пилона за осветление в четирите му края. В горната част на пилона е предвиден блок за монтаж на прожектори. 

Ще се изгради също така информационното табло в южната част на стадиона при входа. Припомняме, че през август месец премиерът Бойко Борисов обеща извънредно финансиране за стадиона в Кърджали на среща с представители на ПФК.По думите на Борисов отпускането на средствата е в унисон с провежданата от кабинета политика по реновиране на спортната база в цялата страна. Той каза, че всички останали отбори от „А“ група са получили финансиране от държавата или за тревно покритие, или за осветление. Стадионът в Кърджали доскоро се казваше „Дружба“. Той бе преименуван на „Арена Арда“ с решение на Общинския съвет от месец юни 2018 г. Площта му е 37 289 квадратни метра. Построен в началото на 1960-те години, но официално е открит през 1963 г. За времето си „Дружба“ е бил сред най-модерните стадиони в страната. Разполага с футболен терен 105х68 метра, олимпийска лекоатлетическа писта според всички международни изисквания, коментаторска кабина, два главни входа и изхода.  Настъпилите в края на XX век промени и липсата на средства за спорт влошават значително състоянието на стадиона. Към 2010 г. той вече не отговаря дори на основните изисквания за провеждане на мачове. Теренът е занемарен, а трибуните са в окаяно състояние. През лятото на 2011 г. биват извършени ремонтни дейности по сектор А и терена, но те се оказват недостатъчни. Стига се до отнемане на лиценза и се налага клубът да играе домакинските си мачове в Ардино и Перперек. През 2014 г. започват преговори за ремонт на стадиона и привеждането му във вид, отговарящ на изискванията на БФС. В края на януари 2015 г. стартира основен ремонт, финансиран от Министерството на младежта и спорта. През 2017 г. ремонтът е продължен от сегашния собственик.

Понастоящем е подменена тревната настилка на терена, изградени са нова дренажна и автоматична поливна система, отлята е нова бетонна основа на трибуните и са монтирани 5500 пластмасови седалки, монтирана е метална ограда около терена, обособена е и клетка за публиката на гостуващите отбори в северната трибуна. Основно ремонтирани са и административната сграда и VIP-сектора, входовете и изходите, както и подходите към тях, сочи информация на Професионалния футболен клуб. На 3 юли 2017 г. „Арда“ провежда първа тренировка на обновения стадион, а на 5 август се изиграва и първият мач след ремонта, когато клубът побеждава Димитровград с 2:0 пред близо 3000 души в последна среща от предсезонната си подготовка. В същия период са демонтирани и малко по-рано изградените резервни скамейки, които са проектирани напълно погрешно и пречат на видимостта на близо 2/3 от зрителите в сектор А. На тяхно място са изградени нови, за да не нарушават видимостта към терена. Така в началото на 2018 г. окончателно става ясно, че през новия сезон „Арда“ ще играе отново на стадион след близо шестгодишно прекъсване.

https://www.actualno.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини