Путин сменя главния прокурор на Русия

Руският президент Владимир Путин предложи да бъде освободен Юрий Чайка от поста главен прокурор, съобщи в понеделник пресслужбата на държавния глава.

Путине внесъл предложение за главен прокурор да бъде назначен заместник-ръководителят на Следствения комитет Игор Краснов.

Чайка бе на поста от 2006 година. Путин посочва като мотив за освобождаването му преминаване на друга длъжност. Преди това е бил министър на правосъдието от 1999 до 2006 год. Засега не е ясно на каква длъжност преминава досегашният главен прокурор. 

По времето на Чайка започва борбата между прокуратурата и Гледствения комитет, припомня lenta.ru. През този период органите на прокуратурата претърпяват голяма реформа, към ведомството е създаден Следствен комитет на Руския, който получи правомощията да разследва наказателни дела. Новият орган се ръководи от Александър Бастрикин, бивш ректор на Юридическия институт в Санкт Петербург.

От 2007 г. започва междуведомствена борба между СКР и Генералната прокуратура, най-ясно проявила се в така нареченото "хазартно дело". Високопоставени прокурори, които бяха обвинени в създаването и защитата на подземен хазартен бизнес в района на Москва, станаха подсъдими по него. В отговор на това са образувани наказателни производства срещу висши служители на Следствения комитет, включително разследващи по "хазартното дело". През 2016 г. Съветът на федерацията за трети път одобри Юрий Чайка за главен прокурор. Мандатът му трябваше да изтече през 2021 г.

Заместник-ръководителят на следствения комитет Игор Краснов е разследвал убийството на Борис Немцов, опита за убийство на Анатолий Чубайс, убийството на журналистката Анастасия Бабурова и адвокат Станислав Маркелов и свързаното с тях "дело БОРН", както и присвояванията и злоупотребите при строителството на космодрума Восточний.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини