Вино, станимашки сармички и пехливански борби за Трифон Зарезан

Празничното настроение ще завладее града още в края на януари. Празникът на виното ще започне от 29 януари с откриването на изложба живопис на художника Тихомир Панайотов "Жената, виното, любовта" в Градската библиотека.

На 31 януари най-добрите майстори на домашното вино реколта’2019 г. ще се съберат в ресторант "Асеновец". Специалното участие е предвидено на певицата на Нели Петкова.

На 1 февруари традиционното честване на празника Трифон Зарезан ще започне в 10:00 ч. с народни борби и веселие в местността Свети Трифон над Асеновград.

Час по-късно от паметника на Аристи Чорбаджака ще тръгне празнично шествие до църквата "Света Богородица Благовещение" - Рибната, където ще се състо ритуалът "Вино от чешма". След това шествието ще продължи към площад "Акад. Николай Хайтов". Там ще могат да бъдат опитани станимашки вина и местни специалитети.

Решилите да участват в надпреварата за най-вкусни станимашки сармички трябва да ги представят за дегустация между 11:00 ч. и 12:00 ч. тази събота събота в ресторант "Tasty". Записване може да се направи на телефон 0331 62 161. Наградите за зелеви сарми са от първо до трето място, съответно с парични награди от 50, 40 и 30 лева, както и две поощрителни от по 20 лева. За лозови сарми наградата ще е само една и в размер на 40 лева. На всички участници обаче ще се заплатят вложените продукти.

За производителите на домашно вино наградите са за червени вина, бели вина, розе и пелини. За победителите също има предвидени парични награди между 100 и 300 лева в различните категории и две 50-литрови бурета.

Ще бъде връчена и сппециална награда "Никола Македонски" за производство на домашен мавруд – 200 лева.

Награждаването на майсторите на сармите и виното ще е в 12:30 ч. на площада пред Общината.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини