Стягат "малък Рожен" с европейски пари, ще бъде ежегоден фестивал

Проект “Фестивал на Родопската песен, занаяти и кухня” беше разработен и внесен от екипа на ,,Родолюбие – Смолян - ВМРО”, съобщи Манол Руженов. Средствата са от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, проектът ще се реализира от читалище „Кирил Маджаров – 1866” в кв. "Устово", в партньорство със сдруженията „Родопски хайдути“ и софийското „Моята България“ , реализирало пътуващото читалище „Бащино огнище“.

Целта е да се създаде нов културен продукт -фестивал на местно и регионално ниво, който ще използва историческите, културните и етнографските ресурси и така ще изгради обща визия за Родопския регион. Екипът е заложил като идея да се задоволи потребността от знаково и мащабно мероприятие от такъв тип на Смолян и да се провежда всяка година.

„Градът не е известен със свой собствен културен продукт и в последните години като културно-исторически център не успява да привлече в масов мащаб нови посетители, заинтересовани да опознаят неговите ценности.“, коментира Руженов, който е председател на читалището бенефициент по проекта.

Програмата на фестивала ще включва организиране и представяне на конкурс за изпълнение на родопска песен и авторска песен на фолклорна основа, детско надиграване и надпяване, музикална програма от самодейци и състави, фермерски базар, пътуваща и постоянна изложба на родопски занаяти и фолклор, творчески работилници за деца и младежи. Очакваните резултати са събитието да докарва нови посетители - български и чуждестранни, да разширява туристическия и културния капацитет, да генерира устойчив приход и популярност за Област Смолян и Област Кърджали.

„Екипът ни пое отговорност по време на местните избори да съдейства и да подпомага добрите решения, също така да предлага иновативни такива в полза на обществото и в подкрепа на управляващите партии. С този проект , който изготвихме целим да допринесем за развитието на Смолян в културната сфера. Смятаме, че одобрение и реализацията на проекта, ще има и икономически ефект върху територията на обхвата си.“, обобщава Руженов.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини