Грипна епидемия в София и Велико Търново

От днес в област Велико Търново е обявена грипна епидемия, съобщи Министерството на здравеопазването.

От понеделник (27 януари) и София ще бъде в грипна епидемия по преценка на столичната регионална здравна инспекция. Заради високия брой болни от грип ще бъде преустановен учебният процес във всички 273 училища в София. Грипната ваканция ще бъде в сила от 27 януари до 4 февруари включително.

Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок, уточняват от Министерството на образованието и науката.

Днес са отменени учебните занятия и във всички училища от област Монтана, където от 21 януари беше обявена грипна епидемия. Отменени са и занятията в 21 училища от област Пловдив, в 15 от област Кюстендил и в 3 в област Бургас. В тези области няма обявена грипна епидемия, но мярката се налага заради висок процент болни деца.

Отменени са учебните занятия и в по едно училище в областите Благоевград, Враца, Габрово и Силистра, както и в детска градина "Мир" във видинското с. Дунавци.

Още общини в Благоевградско обявяват грипна епидемия

От 27 януари грипна епидемия е обявена и на територията на общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово. В тези общини от Благоевградска област вече е обявена грипна ваканция от считано от 27 до 31 януари включително.

Грипна епидемия се обявява при достигане на 250-280 болни на 10 хил. души население.

Докато е в сила специалният режим, се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения и се преустановяват женските и детските консултации.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини