Министерството на финансите се поправи за облагането на хазарта

Ден, след като изненадващо предложи организаторите на лотарии, тото, лото и игри със залаганията върху спортни събития да се облагат по нов, по-изгоден за тях начин, Министерството на финансите се отказа от тази идея, съобщава "Капитал".

В прессъобщение от днес ведомството, оглавявано от Владислав Горанов, заявява, че ще запази действащия модел на облагане на традиционния хазарт, защото "облагането на хазартната дейност винаги е във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел".

Вчера беше предложено за тези игри да се дължи държавна такса в размер на 25% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби. В момента за този вид игри се дължи 15% върху приходите от залози, т.е. облагаемата база е по-широка.

В днешното съобщение се уточнява, че 20% върху стойността на получените такси и комисиони ще се дължат само за игри, при които участниците играят един срещу друг - например на покер, а организаторът на хазартни игри само организира провеждането им.

В прессъобщението се отбелязва, че целта на предложените вчера промени е била да се създаде правна сигурност за организаторите на хазартни игри, като ясно се разграничат какви са дължимите държавни такси за отделните видове игри. Казва се също, че повечето държави - членки на ЕС са променили режима на облагане на хазартната дейност като са заменили данъка върху залозите с данък върху брутната печалба.

Вчера парламентарната бюджетна комисия одобри законопроекта на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който предлага частните лотарии да спрат работа и организирането им да стане държавен монопол. Междувременно специализираната прокуратура влезе в Държавната комисия по хазарта, а финансовата инспекция установи занижаване на събираните от частните оператори на лотарийни игри такси.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини