Повишеното съдържание на въглероден диоксид в атмосферата намалява интелекта ни

Повишеното съдържание на въглероден диоксид в атмосферата може да доведе до критично спадане на човешкия интелект. Това е зловещата прогноза на учени от университета Боулдър, щата Колорадо, пише Phys.org.

Изследователите проследили как увеличените нива на въглероден двуокис влияят върху обучението на децата.

Предишни експерименти доказаха, че високите концентрации на газа действително въздействат върху умствените им способности, като било намерено лесно решение, проветрявайки помещението. В същото време не е бил известен ефектът, който оказва пресният въздух, наситен с въглероден двуокис.

Специалистите разгледали два сценария.

При по-оптимистичния сценарий когнитивните способности на учениците ще намалеят с 25% до 2100 г., ако количествата парникови газове намалеят. Ако обаче нивото на изхвърляните във въздуха замърсители остане на сегашното ниво, човечеството до края на века ще затъпее наполовина. Това е първото изследване което проучва как редовното дишане на мръсен въздух влияе на интелекта.

През 2015 г. изследователи от Харвард накарали 24 души да прекарат 6 работни дни в лабораторно контролирано помещение, в което нивата на въглеродния двуокис варирали. Всеки следобед участниците трябвало да се справят със задачи от реалния живот. Компютърна програма показала, че когато нивата на газа се увеличавали, участниците се затруднявали с анализирането на информация, изграждането на стратегии и способността да реагират на кризи.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини