В отговор за безпокойство за курса лев - евро депутатите ще прецизират текст от закона

Новият текст в Закона за Българската народна банка (БНБ), предложението за който предизвика безпокойство и разнопосочни тълкувания за възможна промяна на фиксирания курс лев - евро, ще бъде прецизиран, преди да бъде приет. За това са се разбрали представители на различни партии в парламента по време на извънредно заседание на председателския съвет днес, потвърдиха от няколко политически сили пред "Дневник". В заседанието участваха финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев.

Става дума за текст, който е допълнение на чл. 29 от Закона на БНБ. В този член, който не е променян от 1999 г. насам, е фиксиран валутният курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Записването на курса в закон е гаранция той да не бъде променян набързо и без съгласието на парламента.

Предложението е в нова алинея към този член да се запише, че от датата на участие на България в механизма ERM II - т.нар. чакалня за еврозоната, която се очаква да бъде от края на април т.г., официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите страни от еврозоната плюс Дания и Европейската централна банка (ЕЦБ) по съответните резолюции и споразумения.

Точният текст, внесен на 23 януари т.г. между първо и второ четене на друг законопроект от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, гласи: "Считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ), официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г., и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз".

За промяната, която е внесена без анонсиране и обяснения, се разбра през почивните дни, след което в неделя Министерството на финансите и БНБ изпратиха успокоително съобщение, че няма опасност за фиксирания валутен курс на лева.

По неофициална информация от депутати на заседанието на председателския съвет днес е обсъдено текстът да бъде прецизиран с цел по-големи гаранции, че курсът няма да бъде променян. Очаква се новият текст да бъде обсъден и приет от бюджетната комисия утре следобед, когато е второто четене на законопроекта.

Как ще бъде променен текстът не е известно. В отговор на въпроси на журналисти дали ще се въведат гаранции, че сегашният фиксиран курс няма да се променя с решение на други държави, Владислав Горанов каза: "Обсъдихме това. Работим заедно с колегите". Той обяви още, че днес е препотвърден политическият консенсус за присъединяване на България към еврозоната, и отказа да отговаря на други въпроси с покана към журналистите да присъстват на заседанието на комисията утре.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини