Чешки програмисти безплатно направиха сайт, за който правителството дава 16 милиона евро и свалиха министъра

Чешките медии гръмнаха с новината, че екип програмисти само за двата дена през уикенда са направили сайт, за който властите на Чехия са планирали да дадат солидните 16 милиона евро.

Още преди това чешката общественост сериозно се възмути от цената на договора за разработването на въпросния уеб сайт и приложенията за него. Всичко това е предназначено за продажба на разрешителни и винетки за използване на скоростните магистрали. Чехите се възмутиха и от това, че търгът, определящ кой точно ще прави този уеб сайт е проведен при закрити врати.

Собственикът на IT компанията Actum Digital Томаш Вондрачек (Tomas Vondracek) събрал екип от 60 програмиста, които точно за двата дни на уикенда са успели да напишат сорс кода на сайта Ferznamka.cz и са го подарили на държавата. Както се оказа, направеният от тези програмисти сайт отговаря на всички необходими условия.

В началото на тази седмица сайтът Ferznamka.cz бе стартиран в тестов режим и засега дава възможност за закупуването само на виртуални винетки с цена няколко чешки крони. Получените при тези тестове суми ще бъдат дадени за благотворителност.

В резултат от това чешкият министър на транспорта Владимир Кремлик (Vladimir Kremlik), който е съгласувал тази огромна сума за създаване на сайта, бе уволнен от премиера на страната Андрей Бабиш, който лично се е убедил, колко бързо е създаден въпросния сайт и колко бързо и надеждно работи.

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини