Гъбички ядат радиация от Чернобил, предпазват ни от слънчевите лъчи

Щам гъбички във вътрешността на ядрен реактор в Чернобил се храни с радиация и би могъл да помогне на хората да се предпазят от смъртоносното лъчение.

През 1991, 5 години след катастрофата разтърсила Украйна, по стените на изоставения реактор били открити черни гъбички, пропити с гама лъчи.

Учените били изумени как са успели да оцелеят в подобни екстремни условия и решили да ги изследват. Откритията им били още по-изумителни.

Гъбичките растяли в посока на радиацията, като че ли били привлечени от нея.

Причината е в голямото количество меланин – пигментът който кара кожата да потъмнява, и който позволява на гъбичките да абсорбират вредните лъчи и да ги превърнат в химична енергия.

По същия начин, по който растенията превръщат въглеродния диоксид и хлорофил в кислород и глюкоза чрез фотосинтеза, гъбичките поглъщат смъртоносните лъчи, което им позволява да произведат енергия.

Процесът - наречен радиосинтез – привлече вниманието на учените заради потенциално революционните си свойства.

Според учени на НАСА ако извлечем способността за поглъщане на радиация на гъбичките, ще можем да произведем лекарство, което ще блокира смъртоносните слънчеви лъчи.

То ще позволи на раково болните пациенти, на служителите на ядрени централи и пилотите на самолети да работят без да се притесняват от смъртоносните лъчи.

Способността за превръщане на радиацията в енергия би могла да се използва за захранване на електроуреди и се смята за възможна биологична алтернатива на слънчевите панели.

Гъбичките от Чернобил са богати на меланин. Меланинът поглъща радиацията и я превръща в други форми на енергия, включително електрическа.

Експерименти доказали, че меланинът в комбинация с вода превърща електромагинтното лъчение в електроенергия.

Напредъкът в употребата на гъбички с медицински цели е бавен, но получи тласък през последните години, чрез продължаващите и в момента изследвания с проби в космоса.

Отглеждането на гъбички на Международната космическа станция, където стойностите на радиация са много по-високи в сравнение със Земята, дава възможност на учените да наблюдават различните мутации.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини