Отбелязваме Деня за безопасен интернет

На 11 февруари, за 16-и път светът ще отбележи международния Ден за безопасен интернет като израз на загриженост за безопасността на децата в дигиталния свят. "Заедно за по-добър интернет" е основното мото на инициативата.
 
 
Започнал през 2004 година по инициатива на Европейската комисия като начало на поредица от инициативи, кампании и дейности, Денят за безопасен интернет се отбелязва през последните години в над 150 държави на всички континенти. Централно събитие за България е в Детския научен център "Музейко" в София, посочва БГНЕС.
 
В България Националният център за безопасен интернет организира от 2007 година национално събитие, подготвя материали за ползване от училища, институции и организации, които искат да отбележат датата. От 2018 г. в организирането на различни инициативи и дейности се включи и Коалицията за медийна грамотност в образованието.
 
По традиция в Деня за безопасен интернет на тържествена церемония ще бъдат наградени трите най-добри отряда петокласници, преминали обучение по програмата на Центъра за безопасен интернет "Киберскаут". Тази година това са ученици от Аксаково, Елин Пелин и Пловдив.
 
Същевременно, ще бъде дадено начало на кампанията "Дни на медийна грамотност 2020" и на кампанията "Заедно за по-добър интернет". Организатори са Национален център за безопасен интернет, Коалиция за медийна грамотност и Обществения съвет за безопасен интернет. Тази година в кампанията се включва и Министерството на културата като официален партньор, като предоставя информация за събитията на всички училища по изкуство, които са под негово ръководство, а Министерство на образованието ще подкрепи инициативите като разпространи информация за кампанията до всички училища в страната.
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини