Ново замърсяване на река Чая, извършва се проверка

Община Асеновград уведомява, че в района на село Бачково е получен сигнал за замърсяване водите на река Чая. Сигналът е препратен към Регионална инспекция по околната среда и водите и към Басейнова дирекция "Източнобеломорски район".

От РИОСВ съобщават, че авария в хвостопровод на "Лъки Инвест" ЕООД е довела днес следобед до замърсяване на водите на реките Юговска и Чая (Чепеларска река). Експерти от Екоинспекциите в Пловдив и Смолян, Регионалните лаборатории към ИАОС в двата града и представители на Басейнова дирекция са извършили проверка по получен сигнал. Взети са проби от 8 пункта по течението на двете реки.

Установено е изпускане на хвост във водите на река Юговска в близост до град Лъки. До инцидента се е стигнало след авария на довеждащ хвостопровод, отвеждащ хвоста от Лъкинска Обогатителна Фабрика (ЛОФ) до хвостохранилище "Лъки-2–Комплекс". Допуснато е нерегламентирано заустване на хвост в река Юговска, в следствие на което водите й са със силно променен цвят. Аварията е отстранена в рамките на един час. За допуснатото нарушение, срещу дружеството ще бъдат предприети административно-наказателни мерки, съобщават от РИОСВ.

Водните проби ще бъдат анализирани по показателите активна реакция, рН, температура, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород, неразтворени вещества, калциево-карбонатна твърдост, цианиди свободни, желязо, манган, мед, цинк, арсен, хром общ, кадмий, олово, никел и живак.

Изпратени са предупреждения до Областна администрация, ВиК-Пловдив, Регионалната здравна инспекция и общините във водосбора на засегнатия участък – Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица за предприемане на действия за предупреждение на населението за възможно замърсяване на водите в Чая и ограничаване на ползването им.

ВиК и РЗИ е необходимо да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чая, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението.

Басейнова дирекция "ИБР" ще извърши мониторинг за разпространение на замърсяването и в поречието на Марица.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини