Учени отбелязаха пробив в областта на квантовото заплитане

Учени успяха да заплетат два “квантови памети” на разстояние много по-голямо от преди - пробив, който някой ден може да промени начина, по който функционира интернет.

Откритието може да се окаже огромна крачка напред в посока квантов интернет.

Изследователите се надяват, че това ще позволи заплитания на далечни разстояния и установяването на възли, нужни за изграждането на подобна мрежа.

Учените отдавна се надяват да разработят квантов интернет, създавайки нов вид мрежа, възползваща се от необичайното поведение на квантовия свят за пренос на данни с подобрена скорост и сигурност.

Квантовата мрежа се базира на идея, подобна на традиционния интернет, позволявайки преноса на големи количества данни на далечни разстояния. За целта тя ще използва квантови битове, или кубити, между квантови процесори, предлагайки нови възможности в допълнение към настоящия класически интернет.

Те обаче ще трябва да са в състояние да пренасят заплетени частици – призрачно явление, позволяващо на частиците да взаимодействат мигновено помежду си на далечни разстояния. През последните години беше отбелязан пробив в това отношение, което помогна на учените да пренесат заплетени частици чрез кабели или с помощта на сателити, но на ограничени разстояния.

При квантовия пренос на големи разстояния, разпределението невинаги е успешно, защото връзката се губи и преносът е ненадежден.

Досега най-далечното разстояние, на което учени са успели да заплетат квантови памети е 1.3 км. Това подсказва, че съществуват трудности в мащабирането на една подобна система, така че тя да е функционална, като преносът на данни из града.

В рамките на новопроведеното изследване, инженерите успели пренесат заплетени частици на далеч по-голямото разстояние от 50 км. Постигнали го като използвали определен квантов ефект, позволяващ пренос на по-големи разстояния.

Преносът на подобни разстояния ще позволи свързване на градове и ще допринесе за сбъдване на мечтата за квантов интернет.

Учените искали да установят как да пренесат два квантови памети – квантовата версия на нормалната компютърна памет, или еквивалента на твърд диск. Докато компютърната памет съхранява информация като единици и нули, квантовата съдържа квантово състояние, теоретично позволявайки далеч по-голяма компютърна мощ.

За преплитането на тези два квантови памети, учените изстреляли фотони или отделни частици светлина, по 50-км кабел. След като изминали това разстояние, двете памети си взаимодействали една с друга, правейки експеримента успешен и демонстрирайки, че е възможно два квантови памети да бъдат заплетени на подобно разстояние.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини