Отварят клуб по силов трибой по инициатива на Тракийското дружество в Кърджали

    Клуб по силов трибой бе отворен в Кърджали по инициатива на Тракийско дружество „Димитър Маджаров”. Клубът Reаl gym се помещава в Тракийския дом в областния център. Той е оборудван с всичко необходимо за активен спорт.

    Малко известен днес факт е,  че в Кърджали е съществувало гимнастическо дружество „Юнак”част от  Съюза на българските гимнастически дружества „Юнак”,  който възпитава младежите не само в спортни ценности,  но им дава и морална, и духовна опора. Това сподели за Кърджали бг вести председателят на Тракийското дружество инж.Яни Янев. Той посочи, че една от дисциплините, в които членовете на „Юнак” имали сериозни постижения била вдигането на тежести.  Гимнастическото дружество е създадено  по образец на Швейцария и Австро-Унгария.

    Членове на „Юнак  участват в боевете по превземането на Кърджали по време на Балканската война,  в пленяването на Енвер паша, в боевете при Кешан и отбраната при десанта на Шаркьой.  Загиват 13 души, а мнозина са ранени”,разказва още инж.Яни Янев.

      Както членовете на „Юнак” участват във възстановяването на олимпийското движение, така и сега федерацията по силов трибой кандидатства за признаването на този спорт за олимпийски. Това споделя Александър Пеловски, инструктор в клуба.Той разказва, че силовия трибой в Кърджали има петгодишна история с тенденция да се развива. Кърджали има и своята гордост в този спорт-Радостина Лулова. Тя е четири пъти европейски и 3 пъти световен шампион. Александър Пеловски европейски шампион при младежите и 2 пъти световен вицешампион при мъжете.

       Силовият трибой се състои от три дисциплини: клек с щанга на гърба; вдигане от лег и мъртва точка. Във всяко движение имаш право на три опита. За класирането се взема под внимание най-високия резултат.

       Александър Пеловски споделя, че при силовия трибой се работи с всеки спортуващ индивидуално. Той е много подходящ днес за младите хора, които са обездвижени в училищата и ежедневието си. Те не само могат да оформят красиви тела, но и да премахнат изкривявания от липсата на движения. Това се отнася както за момчета, така и за момичета. Прилагат се и знания по кинезетерапия, в които специалист е Радостина Лулова. Всички упражнения са по определена схема, подчерта Александър Пеловски.

      Целта ни е и днес младото поколение да получава добра физическа подготовка, както по времето на гимнастическите дружества „Юнак”, подчертава инж.Яни Янев.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини