13 °C

Готвят изменения на Закона за управление на отпадъците

Еднакъв режим за всички дейности с отпадъци, както и за търговците и брокерите на отпадъци предлага законопроект, внесен днес в Народното събрание от друпа депутати на БСП.

Предложението включва въвеждане на банкови гаранции за всички лица, извършващи дейности с отпадъци, независимо от вида на отпадъците. Банкови гаранции се въвеждат и за търговците и брокерите на отпадъци.  

В мотивите към предлагани изменения в Закона за управление на отпадъците вносителите му посочват, че възникналите проблеми с нерегламентиран внос и третиране на отпадъци са свързани с брокери и търговци на отпадъци, оператори на отпадъци от пластмаси, хартия и др., които не заплащат банкови гаранции. След въвеждането на банкови гаранции за дейности с някои видове отпадъци сивият сектор в тези потоци намалява драстично.

Предлага се въвеждане на 24-часово видеонаблюдение на всички площадки, на които се извършват дейности с отпадъци. Към настоящия момент тази мярка се прилага само за площадки, на които се извършват дейности с отпадъци от черни и цветни метали, както и за лицата, оператори на съоръжения и инсталации за третиране и/или депониране на битови отпадъци. 

Чрез новата уредба се цели намаляване на сивия сектор в бранша, преустановяване на нелоялни търговски практики, ограничаване на
противоправните дейности с отпадъци, повишаване на отговорността на стопанските субекти в сектора и въвеждане на ефективен механизъм за събиране на имуществени санкции, наложени с влезли в сила наказателни постановления.

С предложените промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица се премахва облагането с окончателен данък, удържан при източника, върху доходите от продажба или замяна на отпадъци. Данните показват, че постъпленията от този данък в републиканския бюджет са незначителни (през 2018 г. - 5 034 651 лв.), като през годините са наблюдава тенденция за намаляване на бюджетните приходи от този данък.

Спадът в събрания данък само от 2014 г. - 15,382,117.лв. до 2015 г. - 4 043 244 лв. в рамките на една година е показателен. През 2012 г. данъчните постъпления са 22,664,323 лв., а през 2018 г. - 5,034,651 лв. Спадът в събрания данък е 450%. Това създава нелоялна конкуренция и увеличава сивия сектор. Много субекти отчитат сделките с отпадъци като сделки между търговци. Именно този сив сектор е благоприятна предпоставка за нерегламентиран внос на отпадъци, се казва в мотивите.

Същевременно задължаването на лицата, извършващи дейности с отпадъци, да извършват неприсъщи за бизнеса дейности по удържане, деклариране и внасяне на данъка съставлява сериозна административна тежест, която поражда сив сектор и нелоялна конкуренция. Проучване на европейската практика по този въпрос показва, че няма подобен данък в другите държави - членки на Европейския съюз. Данъкът влиза в противоречие и с основни принципи на европейското законодателство в областта на управление на отпадъците, според които предаването на отпадъци от бита се извършва без разходи и такси за притежателите им и за гражданите следва да се създават финансови стимули за активно участие в екологосъобразното събиране и третиране на отпадъците, посочват Манол Генов, Николай Иванов, Атанас Костадинов, Антон Кутев, Любомир Бонев, Иван Ибришимов и Румен Георгиев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини