Плетат мартенички на една кука в Старческия дом

    С наближаването на Баба Марта, в Старческия дом в „Кенана” започна подготовка за празника. Обитателите на социалното заведение активно участват в занимания по трудотерапия, които са насочени към изработването на мартенички. За целта от дома бяха осигурили прежди, мъниста и подръчни материали.

    В изработването на мартенската украса се включиха възрастни жени и един представител на силния пол. Най-възрастната от активистките бе 86-годишната Анка Лозева, която плетеше на една кука, заедно с други потреботелки – Марийка Ангелова и Пенка Василева. Останалите възрастни жени използваха различни техники за изработка на мартенички - нижеха червени и бели топченца, украсяваха клонки в червени и бели цветове, плетяха рингове. В предходен ден пък са изработени мартенски торбички и мартенички от цветна хартия, украсени са метлички и табло за Баба Марта.

     „Целта на заниманията по трудотерапия и изработването на мартеничките е да се спази традицията за празника, а и да се разнообрази ежедневието на потребителите в дома”, каза трудотерапевтът Гергана Димитрова. Заниманията в Старческия дом се водят от още трима трудотерапевти - Ива Иванова, Донка Младенова и Живка Тодорова.

    Заниманията по трудотерапия са ежедневни в Старческия дом. Всяка сряда и петък се включват и лежащо болните, които също допринасят за изработката за мартенички. Освен в подготовката за Баба Марта, възрастните жени от дома участват в клуб „вкусно”, плетиво, тихи игри, шев и кройка, музикотерапия, сутрешни и следобедни матинета, четене на българска художествена литература.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини