Полша иска скоро да настигне Германия

През януари в Берлин мнозина останаха слисани, когато Ярослав Качински, лидер на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) каза, че през следващите 20 години икономиките на страните от Централна и Източна Европа ще настигнат тези на Запада. Качински прогнозира, че до 2033-а година Полша ще достигне средната стойност на европейския брутен вътрешен продукт (БВП) и през 2040-а ще настигне Германия. Към този момент Федералната република е шампион с БВП над 3 000 милиарда евро, докато Полша, дългогодишен бенефициент на финансови помощи от ЕС, генерира само около 500 милиарда. С оглед на факта, че икономическият успех на Полша се дължи до голяма степен на тесните ѝ връзки с Германия и на плащанията по различни пера от ЕС, прогнозата на Качински трябва да бъде разгледана по-внимателно.

Да, можем!

"До известна степен тези изказвания са само политическа реторика, отправена към електората на ПиС преди президентските избори през май", смята полският икономист Александър Лашек. "Без политически реформи ще бъде трудно да се достигне европейската средна стойност на БВП до 2033-а година, но с малко късмет може и да стане. Да настигнем обаче Германия? Това е невъзможно", казва Лашек.

Не всички обаче споделят това мнение. През 2019-а Варшавското училище по икономика изчисли, че ако Полша продължи да поддържа същите темпове на растеж като тези от 1990-а до 2018-а година, страната би могла да настигне Германия след 21 години (т.е. именно през 2040-а). Хана Годлевска-Майковска, преподавател в училището, посочва, че през 2015-а Полша е настигнала Гърция по ниво на БВП на глава от населението, а тази година ще изпревари Португалия.

Когато преди почти 16 години Полша се присъедини към ЕС, тя беше една от най-бедните страни в Общността - само Латвия бе по-назад. Безработицата бе 19 процента, а средният месечен доход - само 510 евро.

Оттогава икономиката на страната нараства с около четири процента годишно - три пъти повече от средния ръст в останалите страни от ЕС. През 2004-а полският БВП възлизаше на 44 процента от средния за ЕС, а през 2018-а - на  67 на сто.

Разликите остават

В доклад на консултантската агенция "Маккинзи" се отбелязва, че производителността в Полша се увеличава с четири процента годишно: от 13 евро на час през 2004-а е достигнала до 21 евро през 2018-а. В Западна Европа обаче тази стойност е средно около 40 евро. Експертите от агенцията смятат, че ако Полша увеличи производителността си до това ниво, икономиката й може да нарасне двойно.

Големи разлики съществуват и при заплатите. През 2015-а за един работен час в ЕС се плащат средно 25 евро, а в Полша - само 8,60. Така тя се превръща в една от от шестте "най-евтини" страни в Общността, изчислява Емилия Скрок, икономист в Световната банка. "Уеднаквяването със заплатите в Германия става само много бавно. Производителността и реалните заплати в Германия са много по-обвързани, отколкото в Полша", посочва Скрок. В Полша производителността се е увеличила с 51 процента от 2000-та до 2016-а, но заплатите са нараснали едва с 33 процента.

 

С чужда помощ и със собствени усилия

Според Полския икономически институт, Полша вече е получила или ще получи в близко бъдеще 164 милиарда евро от еврофондовете, което е приблизително двойно повече от актуалния държавен бюджет. "За нас това беше нещо като план "Маршал". Тези средства помогнаха за извършването на повечето инфраструктурни дейности от 2004-а насам", казва Пьотр Арак, директор на института. Според него в бъдеще Полша може да заеме лидерска позиция на европейския пазар в производството на козметика и фармацевтични продукти. Въздухоплаването е още една от перспективните сфери, след като полската държавна авиокомпания "LOT" купи германската "Condor" и планира изграждането на ново голямо летище близо до столицата.

Анализите на консултантската агенция "Маккинзи" съдържат два възможни сценария за икономическо развитие до 2030-а. В първия случай икономиката на Полша ще нараства с около три процента годишно и така за десет години полският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с около 190 милиона евро. Вторият сценарий предвижда пет процента годишен растеж. Но за да се реализира, ще са необходими както повече кадри на пазара на труда, които да допринесат за увеличаването на производителността, така и повече инвестиции. Само така икономиката на Полша би могла да достигне 900 милиарда евро до 2030-а.

От "Маккинзи" отбелязват, че и двата сценария са свързани с многобройни рискове: намаляване на хората в трудоспособна възраст, отпадане на помощите от ЕС по-рано от предвиденото или отлив на чуждестранните инвестиции. Ръстът на производителността би могъл да се забави и ако не се подобрят образователната система и обменът между фирмите и учебните заведения.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини