Житна диета - духовното и физическо пречистване на Петър Дънов

"Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.”
Петър Дънов

Житната диета на Петър Дънов е един десетдневен хранителен режим, който има за цел да пречисти духа, ума и тялото и да ни помогне да се чувстваме жизнени, енергични, да сме здрави и от нас да се леят само положителни емоции, както твърди Учителят Дънов. И все пак, специалистите съветват, че всичко трябва да се пречупва през призмата на модерната наука и холистичната медицина. Такова едно пречистване е добре дошло, но все пак трябва да имате предвид някои факти:

• Периодът в началото на февруари може да бъде неподходящ за спазване на диети, тъй като имунната защита на организма е отслабена, а по това време има завишена опасност от грипни заболявания. Затова преди да започнете режима, уверете се, че сте здрави и укрепнали.
• Пшеницата, която консумирате, може да бъде ГМО, затова използвайте само Био пшеница или сортове, които не са подлагани на генна модификация като спелта или лимец.
• Диетата не е подходяща за хора с цьолиакия (непоносимост към глутен).
• Водата, която се използва за този режим е от изключителна важност. Препоръчва се преварена вода и нека тя да бъде трапезна. Избягвайте да използвате вода от чешмата.
• При всички положения, консултирайте се със специалист, преди да започвате по-драстични хранителни режими.

И все пак, нека ви запознаем с особеностите на този режим, най-малкото от уважение към делото на Учителя Дънов.

Кога се провежда?
Февруари е месецът за прочистване на тялото от натрупаните по-тежки зимни храни и това е времето да се подготвим и да посрещнем възобновяващата пролет. Всяка година житната диета се прави през месец февруари, веднага след пълнолуние, като е препоръчително денят да е сряда, но не по-късно от третия, четвъртия ден след пълнолунието. Ако пълнолунието се пада в края на месец февруари, то режимът не бива да започва през март и се взима пълнолунието в края на януари. Ако сме започнали режима в края на месец февруари, то той може да продължи и през март. Житният режим трае десет дни и докато се спазва е необходимо да се консумира много вода. Дневният прием трябва да е литър, литър и половина топла, преварена вода.

На житото се отрежда важно място сред еволюцията. Според учителя Петър Дънов с появата на житото, е започнала и еволюцията. Житото е богато на витамини В1, В2, Е, РР, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, както и на фибри и антиоксиданти. В този режим се използват цели зърна пълнозърнесто жито. Житното зрънце се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Бялото брашно и белият хляб не са препоръчителни, тъй като при меленето се премахват обвивката и зърното, в които са концентрирани голямата част от полезните характеристики. Смята се, че ако житото е подложено на термична обработка или е смляно, то губи част от жизнената си енергия, своята „прана”.

СЪЩНОСТ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ЖИТНИЯ РЕЖИМ

Всеки ден храната се свежда до:

100 грама жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота)

Три ябълки (за сърцето)

Девет ореха (за мозъка)

Мед (за кръвта) и лимон

Минимум 1,5 литра преварена вода

Необходимо е плодовете да бъдат най-хубави и здрави, а водата да бъде от някой чист извор, а не от водопровода, защото тя е хлорирана. Не се препоръчва и минерална вода, защото тя е по-наситена с някои минерални соли в съответствие с нейния произход.

ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИТОТО

Сто грама жито се измива много добре от вечерта и с лъжица се слага в добре запазващ топлината еднолитров термос. Залива се с вряла вода почти догоре и термосът се затваря добре, за да може житото да няма достъп до въздуха. На сутринта внимателно се излива от термоса само житената вода и се изпива на гладно, половин – един час преди закуска, като се добавя мед и лимон по вкус. Необходимо е тази житена вода да се задържи малко в устата, като се „дъвче“, а не да се изпива на едри глътки, защото фактически това е изключително силна и концентрирана храна. Горепосочената житена вода има тази лечебна сила само ако житото е грухано. Ако житото е сурово, водата не може да проникне през обвивката на житните зърна и да поеме жизнената им сила.

Дневната порция жито се разпределя на три части, като е желателно след отсипване на съответната част, останалите части да остават в добре затворения термос, което запазва житото в свежо и прясно състояние, ако се отсипе сутринта и стои на открито се окислява от въздуха и губи от своята хранителна стойност. На всяко хранене се изяжда съответната порция  жито, една ябълка и три ореха.

Желателно е около час преди хранене да се изпиват поне 2 водни чаши преварена вода с мед и лимон. Практически сутринта тази роля изпълнява житената вода. Ако не се пие достатъчно вода, организмът се обезводнява и провеждането на житният режим се затруднява. Затова пийте вода, колкото може повече, но само преварена и никога студена.

Житният режим продължава 10 дни. Захранването се прави на десетия ден на обяд, като към житото и останалата храна се добавя и ангелска супа, подправена с малко сол. Ангелската супа се приготвя като се сварят цели обелени картофи и накрая се добави магданоз, може и малко черен пипер. Няма точен брой картофи, които трябва да се консумират пред този ден – това е според индивидуалното предпочитание, но в дните след житния режим трябва да се внимава да не се преяжда и преминаването към обичайния режим на хранене да се осъществи плавно и постепенно, в хармония с вътрешния усет и чувство за мярка.

По време на житния режим човек трябва да запази бодър дух и радостно разположение, да мисли съзнателно за обновлението на организма си. Ако се почувства физическо или психическо неразположение, най-добре е постът да се прекрати. Обикновено на втория или третия ден се преминава през т.н. „лечебна криза“ – може да се появи главоболие, чувство на глад, раздразнителност и др. Оплакванията би трябвало да преминат като се изпият една-две чаши гореща преварена вода и се приемат мед и орехи. В никакъв случай не бива да се стига до усещането за мъчение по време на житния режим. Пнякога е по-добре той да бъде по-кратък, но да бъде съпътстван с чувство за лекота и радост.

100 гр. пшеница се съдържат:
белтъци – 12,1 гр., въглехидрати – 69,1 гр., мазнини 1,7 гр. , целулоза – 2,0 гр., калории – 349.
Витамини В1, В2, Е, РР, както и натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк.

Пшеничените зърна са източник на две субстанции, на които в последните години се отдава голямо значение, това са фибрите и антиоксидантите, но на първо място коензим Q10. Фибрите са полезни за очистването на хрансмилателната система и оптималното функциониране на червата. Антиоксидантите предпазват организма от свободните радикали, които увреждат клетките, допринасят за стареенето и развиването на ракови заболявания.

Някои допълнителни особености за големи ентусиасти
По време на житния режим не се консумира сол, а лимонът е максимум един на ден. Медът не се разтваря във водата, а се взима една лъжичка мед, която се слага на горното небце, след което се отпива вода с няколко капки лимон, задържа се в устата, докато тя отмие меда. Самата течност се „дъвче”, тъй като висшите духовни центрове в мозъка се хранят с веществата от устата. Необходимо е плодовете да бъдат хубави и узрели, а водата от чист извор. Преди да изядем ябълката трябва да я подържим в ръка, да се свържем с нейната аура, да благодарим на дървото и на слънцето за нея. Семките на ябълките е добре да се посадят някъде, като благодарност за тяхната саможертва. По време на поста черупките и обелките трябва да се събират, за да се заровят на чисто място, след приключване на режима. Добре е през този период да спрете и цигарите и алкохола за пълно пречистване. Постът ще ни бъде от полза само, ако е и в трите свята – физически, духовен и божествен.

Чрез житния режим може да се пречистим физически и духовно след зимния сезон и да приемем по-пълноценно енергията на пролетта. Това пречистване е част от много религии, включително и християнската и наподобява дългия Великденски пост. Оказва се, че е идеален начин да се научим да се храним с любов и благодарност. През тези десет дни (и след това) трябва да бъдем много слънчеви и позитивни, да не допускаме лоши мисли да се прокрадват в съзнанието ни, както впрочем правим и всеки ден от нашия позитивен живот. Това е още един добър повод да се извисим физически и духовно. 

Източник: beinsadouno.org

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини