16 °C

Потомка на бежанци представя в Асеновград книга за съдбата на прокудените малоазийски българи

Потомката на бежанци от Мала Азия, доц. Тонка Василева, ще представи книгата си "Незаличима диря - съдбата на малоазийските българи" на 27 февруари от 17:30 ч. в Градската библиотека "Паисий Хилендарски“.

Изданието е принос към историографията на прокудените българи и загасналите техни огнища след първата национална катастрофа, последвала Междусъюзническата война. Тази книга се явява като естествено следствие на повишения напоследък интерес на обществото към отнетото българско землище и съдбата на стотиците хиляди бежанци, които са били принудени с насилие да напуснат родните си домове. Да оставят имот и покъщнина и да бягат в разорена от войните България, където оцелелите трябвало наново да градят дом и стопанство и да живеят след това десетилетия наред с мисълта за отнетия роден край и с надеждата да се върнат отново.

Авторката на книгата е родена в Ивайловград. Като потомка на малоазийски българи израства със спомените, разказите и песните на своята баба бежанка от село Урумча, Мала Азия. Дълбоко в детското й съзнание се врязват картините на бежанския път, предадени със сълзи и лъч надежда. 

Представянето на книгата е по повод 142-годишнината от Освобождението на България. Събитието се организира от Община Асеновград, Градската библиотека и Тракийско дружество "Родопи".

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.04.2021

Последни новини