6 °C

Ревизоро към кметове: Искам да си оправите сметищата

Имам списък със сметищата, които трябва да се закриват в цялата страна, и коя политическа сила къде стои и какви комисионни иска.

Това заяви министърът на екологията Емил Димитров по време на Общото събрание на Националното сдружение на общините, което се провежда в София и на което присъстват кметове на различните градове.

"Много хора отиват и се представят за Господ, правя си списък - имена, фирми. И ако тези хора участват в някой проект, няма да го получат", обясни Ревизоро.

По думите му тази практика все още сработва в някои от малките общини.

"Ако някой ми съобщи за човек от списъка с консултантите, които обикалят и притесняват кметовете, никога повече няма да им бъде позволено да участват в проекти", категоричен бе министърът.

Той визира фирми, които искат да вземат проектите по закриване на сметища в различни градове на страната и на първо място предлагат по-високи цени, второ - от думите му се разбира, че изнудват кметове, а на трето място - той намекна, че сред тях има и политически влияния". 

"Всички проекти за рекултивация на сметищата, които са над 55 лв. на квадрат - нито един няма да се случи. Такъв пример е Долни Дъбник - дали 35 лв., започват да ги изнудват нагоре да вдигнат цената", каза още Емил Димитров.

Той се обърна към кметовете, ако някой ги притеснява, директно да му звънне.

Списъкът с имената - с ЕГН, телефон и три имена, щял да бъде предоставен и на други институции, добави екоминистърът.

Той изброи градовете, в които са правени опити за такива изнудвания от консултанти - Каварна, Чирпан, Бургас, където регистрирането завършило безуспешно. Допълни и градовете Дупница, Долни Дъбник, Несебър, Поморие, Кочериново.

"Никога повече тези хора да не стъпват в тези обекти и да не участват в тези програми. Може да съм министър още 2 часа, година и половина, но докато съм няма да стъпват", повтори още веднъж Димитров и категорично каза на кметове, че всички услуги, които са над 55 лв., са консултантски.

В заключение по темата Ревизоро добави, че главно София трябва да си реши проблема с отпадъците. "Правим национално турне на отпадъците на София, разкарваме ги в Сливен, Враца, скоро и до Бобов дол. Трябва да се изгарят, въпросът е с какви филтри", коментира министърът.

„Искам да си оправите сметищата, да си сложите сепариращи и компостиращи инсталации. Целта е да не запълваме тези сметища за много по-малък период отколкото са предвидени”, заяви министърът. Той посочи, че са осигурени средства за това от Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г., както и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

„Бъдете инициативни, имаме срокове, които ни притискат. Искам тази година резултатите да бъдат не по-малки и не по-лоши от миналата. Искам тези кметове, които могат, да си усвоят парите, по който и да е проект, нямам за цел да ги икономисвам или някой да бъде санкциониран”, категоричен беше министърът. Той призова също общините да произвеждат качествен RDF, който да се изгаря в мощностите, отговарящи на изискванията.

Министър Димитров увери, че ще бъде спазен поетият от предшественика му ангажимент за разсрочване на увеличението на отчисленията на общините за депониране на отпадъци и те ще се увеличат плавно на 3 пъти през следващите години до достигането на максимален размер. За 2020 г. ще е 69 лв., 2021 – 82 лева, 2022 г. – 95 лева. Предстои обнародване в „Държавен вестник“ на наредбата, която предвижда плавно увеличение на размера на отчисленията.

По отношение на водите министърът призова кметовете да прегледат какви сондажи имат и да се узаконят тези, които са без разрешения за ползване. Също така да се приведат спрямо изискванията санитарно-охранителните зони. Той съобщи, че ще се търси възможност да се отпуснат средства за малки проекти, с които да се осигури допълнително вода за питейно-битови нужди.  

„Искаме да работим в много тясно сътрудничество с НСОРБ. Вие сте избрани пряко от хората и отговаряте пряко пред тях. В администрацията ние имаме процедури, по които обявяваме и осигуряваме средства. Моля ви бъдете по-настоятелни и спазвайте сроковете и процедурите”, каза още министърът.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  12
  123
  1 0
  10:28, 27 фев 2020
  не само кметовете! Трябва да се изиска от и от управителите на В и К да си оправят документите с водоползването.В и К Димитровград няма Разрешителни за водоползване за ПС" Крумска тераса", ПС " Бодрово", ПС "Крум", ПС "Сталево" и ПС "Светлина".Това показва, че липсват Проекти за вододайните зони за посочените помпени станции, което е в противоречие със законовата уредба. Използва се старо Разрешително за водоползване № 0268/2001 г. с приложение 1 в което се казва, че Разрешителнитетрябва да се преоформят. Досега това не е направено. Дори управителят-монтажник ва В и К-то не знае каква вода добива за Димитровград.Става въпрос за ПС "Крумска тераса", разположена на десния бряг на р. Марица.Другата ПС "Черногорово-градска", ъпреки че съществува Проект за вододайната зона е допуснато през нея да преминава международна ж.п. линия. Съгласуването от В и К е против закона. До кога за управители на В и К - Димитровград ще се назначават неуки хора, назначени само и само да угаждат на кмета.

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
01 апр 2020
Последни новини