31 °C

Ревизоро към кметове: Искам да си оправите сметищата

Имам списък със сметищата, които трябва да се закриват в цялата страна, и коя политическа сила къде стои и какви комисионни иска.

Това заяви министърът на екологията Емил Димитров по време на Общото събрание на Националното сдружение на общините, което се провежда в София и на което присъстват кметове на различните градове.

"Много хора отиват и се представят за Господ, правя си списък - имена, фирми. И ако тези хора участват в някой проект, няма да го получат", обясни Ревизоро.

По думите му тази практика все още сработва в някои от малките общини.

"Ако някой ми съобщи за човек от списъка с консултантите, които обикалят и притесняват кметовете, никога повече няма да им бъде позволено да участват в проекти", категоричен бе министърът.

Той визира фирми, които искат да вземат проектите по закриване на сметища в различни градове на страната и на първо място предлагат по-високи цени, второ - от думите му се разбира, че изнудват кметове, а на трето място - той намекна, че сред тях има и политически влияния". 

"Всички проекти за рекултивация на сметищата, които са над 55 лв. на квадрат - нито един няма да се случи. Такъв пример е Долни Дъбник - дали 35 лв., започват да ги изнудват нагоре да вдигнат цената", каза още Емил Димитров.

Той се обърна към кметовете, ако някой ги притеснява, директно да му звънне.

Списъкът с имената - с ЕГН, телефон и три имена, щял да бъде предоставен и на други институции, добави екоминистърът.

Той изброи градовете, в които са правени опити за такива изнудвания от консултанти - Каварна, Чирпан, Бургас, където регистрирането завършило безуспешно. Допълни и градовете Дупница, Долни Дъбник, Несебър, Поморие, Кочериново.

"Никога повече тези хора да не стъпват в тези обекти и да не участват в тези програми. Може да съм министър още 2 часа, година и половина, но докато съм няма да стъпват", повтори още веднъж Димитров и категорично каза на кметове, че всички услуги, които са над 55 лв., са консултантски.

В заключение по темата Ревизоро добави, че главно София трябва да си реши проблема с отпадъците. "Правим национално турне на отпадъците на София, разкарваме ги в Сливен, Враца, скоро и до Бобов дол. Трябва да се изгарят, въпросът е с какви филтри", коментира министърът.

„Искам да си оправите сметищата, да си сложите сепариращи и компостиращи инсталации. Целта е да не запълваме тези сметища за много по-малък период отколкото са предвидени”, заяви министърът. Той посочи, че са осигурени средства за това от Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г., както и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

„Бъдете инициативни, имаме срокове, които ни притискат. Искам тази година резултатите да бъдат не по-малки и не по-лоши от миналата. Искам тези кметове, които могат, да си усвоят парите, по който и да е проект, нямам за цел да ги икономисвам или някой да бъде санкциониран”, категоричен беше министърът. Той призова също общините да произвеждат качествен RDF, който да се изгаря в мощностите, отговарящи на изискванията.

Министър Димитров увери, че ще бъде спазен поетият от предшественика му ангажимент за разсрочване на увеличението на отчисленията на общините за депониране на отпадъци и те ще се увеличат плавно на 3 пъти през следващите години до достигането на максимален размер. За 2020 г. ще е 69 лв., 2021 – 82 лева, 2022 г. – 95 лева. Предстои обнародване в „Държавен вестник“ на наредбата, която предвижда плавно увеличение на размера на отчисленията.

По отношение на водите министърът призова кметовете да прегледат какви сондажи имат и да се узаконят тези, които са без разрешения за ползване. Също така да се приведат спрямо изискванията санитарно-охранителните зони. Той съобщи, че ще се търси възможност да се отпуснат средства за малки проекти, с които да се осигури допълнително вода за питейно-битови нужди.  

„Искаме да работим в много тясно сътрудничество с НСОРБ. Вие сте избрани пряко от хората и отговаряте пряко пред тях. В администрацията ние имаме процедури, по които обявяваме и осигуряваме средства. Моля ви бъдете по-настоятелни и спазвайте сроковете и процедурите”, каза още министърът.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  12
  123
  1 0
  10:28, 27 фев 2020
  не само кметовете! Трябва да се изиска от и от управителите на В и К да си оправят документите с водоползването.В и К Димитровград няма Разрешителни за водоползване за ПС" Крумска тераса", ПС " Бодрово", ПС "Крум", ПС "Сталево" и ПС "Светлина".Това показва, че липсват Проекти за вододайните зони за посочените помпени станции, което е в противоречие със законовата уредба. Използва се старо Разрешително за водоползване № 0268/2001 г. с приложение 1 в което се казва, че Разрешителнитетрябва да се преоформят. Досега това не е направено. Дори управителят-монтажник ва В и К-то не знае каква вода добива за Димитровград.Става въпрос за ПС "Крумска тераса", разположена на десния бряг на р. Марица.Другата ПС "Черногорово-градска", ъпреки че съществува Проект за вододайната зона е допуснато през нея да преминава международна ж.п. линия. Съгласуването от В и К е против закона. До кога за управители на В и К - Димитровград ще се назначават неуки хора, назначени само и само да угаждат на кмета.

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
09 юли 2020
Последни новини