Петима лектори в конференция в Хасково за Деня на историка

    Традиционна конференция ще се проведе в Хасково за Деня на историка, която е посветена и на три бележити годишнини.

    На 4 март се навършват 55 г. от създаването на хасковското историческо дружество, 45 г. от първото отбелязване Деня на историка и 90 г. от рождението на хасковския историк Димчо Аладжов. Това съобщи на пресконференция председателят на Регионалното историческо дружество "Клокотница" в Хасково Ангел Попов в навечерието на професионалния празник. Той поясни, че именно покойният Аладжов е член на първия Учредителен съвет на историческото дружество.

    Конференцията е организирана от Регионалното историческо дружество "Клокотница" в Хасково и Регионалния исторически музей. Тя ще се проведе следващата сряда от 15 часа в лекционната зала на РИМ-Хасково. Тогава са поканени трима външни лектори като ще участват и двама-трима вътрешни. Акад. Васил Гюзелев ще изнесе критичен анализ на управлението на цар Иван Асен II. Заслужилият професор на УНСС Георги Янков ще говори за добродетелите на тракийските българи. Сред гостите ще бъде Андрея Илиев - автор на документално-исторически романи и носител на наградата "Хасковски каунь", обяви д-р Красимира Узунова, която е главен уредник в хасковския музей и секретар на историческото дружество. Илиев ще говори за разгрома на окръжна политическа чета Христо Ботев през 1925 г.

    Освен тримата лектори, в конференцията ще участват и два хасковски историци от музея. Сред тях ще е директорът на културната институция Пенко Добрев, който е и зам.-председател на историческото дружество в Хасково. Той ще говори за учредяването на Българската екзархия. Бившият му колега Недялко Димов ще изнесе нови данни за покушението на Атанас Узунов над тогавашния гръкоман хаджи Ставри.

    "Нека нашите съграждани да заповядат на събитието. Мисля, че ще им бъде интересно", призова Пенко Добрев.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ге
      Гешев
      3 -6
      18:19, 26 фев 2020
      Ще има як моабет за сметката на Граматиков изнесал и продал ценности от музея .
    • 2
      Ве
      Венета Райкова
      5 -4
      18:54, 26 фев 2020
      Граматиков Гошо дърт Гларус любовчията
    Последни новини