Учени опекоха торта, бисквити и вафли с масло от насекоми

Изображение 1 от 6

    Учени експериментират с масло от ларви, като заместител на кравето масло във вафли, торти и бисквити, твърдейки, че тяхната мазнина е по-устойчива и екологична алтернатива на млечната.

    Изследователите накиснали ларви на мухата Черен войник в купа вода, поставили ги в блендер до получаване на гладка каша и след това използвали центрофуга да отделят маслото.

    За да изпробват мазнината, учените приготвили три еднакви торти, бисквити и вафли – едната група с обикновено масло, втората с 25% масло от ларви, а третата с 50% краве масло и 50% масло от ларви.

    След това изделията били сервирани на 344 доброволци, които трябвало да посочат дали усещат разлика във вкуса.

    Участниците не забелязали разлика във вкуса на тортата, съдържаща четвърт мазнина от ларви и във вафлите с 50% масло от ларви.

    Единствената визуална разлика при тортите била в по-наситено кафявия цвят.

    И макар представата за този цвят да не влияе върху оценката за вкуса, е по-малко вероятно хората да си купят торта с по-тъмно кафяв цвят.

    В същото време текстурата и вида на вафлите останал непроменен, независимо каква мазнина била използвана за приготвянето им.

    Учените твърдят, че екологичният отпечатък на насекомите е значително по-малък.

    Насекоми биха могли да се отглеждат в огромни количества в Европа, което ще намали екологичния отпечатък и на транспорта - в крайна сметка палмовото масло често се внася от страни извън Европа.

    Екипът забелязал, че тази алтернатива на маслото е много по-здравословна, тъй като традиционните храни са богати на калории и наситени мазнини.

    Ядивните насекоми отдавна биват сочени за супер храна - пълни с протеини, полезни вещества, калий, магнезий и три пъти повече мастни киселини от сьомгата.

    Маслото от ларви е по-различно от конвенционалното. То съдържа лауринова киселина, която се смята за полезна, защото е по-лесно смилаема от кравето масло.

    Освен това лауриновата киселина притежава антибактериални, противомикробни и противогъбични свойства.

    Макар употребата на насекоми като храна да не е нова идея, тези продукти все още не са навлезли масово, заради цената.

    В момента цената е твърде висока, защото производството е дребномащабно.

    На бургерите с насекоми все още им предстои да докажат успешността си.

    Печивата с масло от ларви е по-вероятно да бъдат приети, защото в тях насекомите са просто заместител на кравето или палмово масло.

    Източник: dailymail.co.uk

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини