Христо Грудев: На 3 март българският народ проглежда с очите на Свободата

Изображение 1 от 3

    "3 март 1878 г. - тържествената дата, в която българският народ проглежда с очите на Свободата. Днес ние празнуваме онази свобода, която са пожелали възрожденските смели дейци. Свободата, в която вярваме и която ни носи надеждата за доброто на народа! Чести празник!". С тези думи кметът Христо Грудев се обърна към асеновградчани в днешния празничен ден. "Думите на Паисий замлъкват в Асеновград, но точно оттук започва и неговото възкресение, неговото ново начало да пребъде в сърцата и душите на хилядите забравили своя род и език. Скокът в народностното единение и готовността за саможертва се случват бавно, нужни са години, десетилетия, за да се "роди" отново героичният дух. Не е лесно след многовековното лутане между страха от смъртта и грижата за дома да погледнеш към смъртта, да я прегърнеш, за да видиш, че зад нея е Свободата. Но нашите революционери го направиха, за да бъдем ние днес свободни. За да можем свободно да мислим и чувстваме. За да отглеждаме свободно децата в тази земя", изрече още кметът на Асеновград.

    Денят започна с панихида в памет на загиналите за Освобождението на България, отслужена от асеновградски свещеници. Венци и цветя пред паметника на Георгий Василиевич Вишняков положиха народни представители, кметът Грудев, общински съветници, граждани. Празничната програма продължи на централния площад с военен ритуал по издигане на националния флаг и приемане на почетния караул от военнослужещи във Военно формирование 24490. Празничен спектакъл "Майка България" изнесе ФА "Тракия".

    Тържественото честване на 3 март продължава от 17:30 ч. в Градската библиотека с концерта "Обичам България" с участието на Музейната музикална школа, ТФ "Феникс" и ДФ "Розова долина" от Карлово.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини