Археолози разкриват в джунглата тайните на свещен път на маите

    Археолози разкриват в джунглата тайните на свещен път на маите и амбицията на древна царица войн. Известен като Сакбе 1, или свещеният път, покритият с бял гипс път е построен в края на 7-ми век сл.н.е. и се простира на около 100 км между древните градове Коба и Яксуна на полуостров Юкатан в Мексико. 

    Откритието, публикувано в списанието Journal of Archaeological Science, е направено от археолози от Университета на Маями и Проекта за взаимодействие на центъра на Юкатан (Proyecto de Interaccion del Centro de Yucatan). Учените използват системата LiDAR (Light Detection and Ranging) за светлинно разпознаване, за да изучат района от въздуха. Тази революционна техника е метод на дистанционно сканиране, което използва светлина под формата на лазерни сигнали, с които се изследва земята. Не само, че може да бъде използвана за анализ на големи райони, но лазерите могат да откриват структури, закривани от дървета и друга растителност.

    Въздушното изследване разкрива около 8 000 структури по пътя, много от които са скрити под израсналите вековни дървета. Докато това инженерно постижение все още е забулено в много мистерии, екипът смята, че новото им изследване може да помогне за потвърждаването на идеята, че пътят е построен под управлението на К'ауил Аджау (K’awiil Ajaw), могъща царица войн на Коба, като средство да разшири влиянието си над зараждащата се империя Чичен Ица.

    За разлика от по-ранни проучвания, направени през 30-те години, това изследване показва, че пътят не е идеално прав. Вместо това има леки завои и извивки, така че да се свържат съществувалите тогава селища с Коба. 

    "LiDAR наистина ни позволи да изучим пътя в много големи детайли. Това ни помогна да идентифицираме много нови градове по пътя - нови за нас, но съществували преди него", обяснява Трейси Ардрън (Traci Ardren), археолог и професор по антропология от Университета на Маями. "Този път не само е свързвал Коба и Яксуна; той е свързвал хиляди хора, които са живели в региона между тях."

    Но остава въпросът защо някой би предприел такъв забележителен проект? Ардрън и колегите й предполагат, че това има общо с последната битка за надмощие на К'ауил Аджау и империята Коба. В опит да разшири влиянието си на полуостров Юкатан и да се съревновава с империята Чичен Ица, Коба и съюзниците й може би са замислили пътя за търговия или транспорт на войници. За да разберат значението на Сакбе 1, археолозите се надяват да продължат разкопките в градовете и селищата по протежение на пътя, за да открият дали има прилики между предметите в домакинството, което би свидетелствало за културен обмен и търговия. 

    "Смятам, че възходът на Чичен Ица и съюзниците й е мотивирал пътя", добавя Ардрън. "Построен е точно преди 700 г. сл.н.е. в края на Класическия период, когато Коба прави голям тласък да се разрасне. Опитва се да задържи могъществото си, така че с възхода на Чичен Ица е била необходима по-здрава хватка върху центъра на полуострова. Този път е едно от последните усилия на Коба да запази влиянието си. И ние вярваме, че може би е било едно от постиженията на К'ауил Аджау, за която е документирано, че е водила войни за териториално разширение."

    Източник: IFLScience - Lasers Reveal Secrets Of An Ancient Maya Highway And A Powerful Warrior Queen's Empire

    Източник: nauka.offnews

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини