От Турция стрелят със сълзотворен газ по гръцки граничари

Напрежението на границата Гърция-Турция рано в петък, когато залпове със сълзотворен газ са изстреляни от турската страна на оградата към гръцките граничари, съобщава "Ройтерс".

В граничната зона на Кастаниес има сблъсъци от 28 февруари, когато Анкара заяви, че пуска хиляди мигранти, в разрез със сделка, сключена с ЕС през 2016 г.

Кореспондент на "Ройтерс" обяснява, че гръцките сили използват водно оръдие в опит да разпръснат хора, струпващи се на границата, от турската страна им отговарят със залпове от сълзотворен газ.

"Атаките се координират от дронове. Освен заплахи, тези нападения се извършват от турската полиция, за да помогнат на мигрантите да преминат граничната линия на оградата", заяви гръцки правителствен представител.

И двете страни използваха сълзотворен газ на граничния пункт в сряда. Анкара обвини гръцките сили в стрелба по четирима мигранти, обвинение, отхвърлено от Атина, която казва, че турските сили помагат на мигрантите да преминат границата.

Турция заяви, че всеки изстрел е в отговор на сълзотворен газ, изстрелян от гръцката страна. "Защо Турция би изстреляла сълзотворен газ към гръцката страна на границата", заяви пред репортери вътрешният министър Сулейман Сойлу след посещение на граничната зона в четвъртък. "Гърция стреля със сълзотворен газ по нас... ние отговаряме."

Атина нарече конфронтациите заплаха за националната сигурност, а премиерът Кириакос Мицотакис доведе лидерите на Европейския съюз в зоната, за да призове за подкрепа, за да избегне повторение на 2015 г., когато десетки хиляди търсещи убежище се изсипаха в Европейския съюз.

ЕС има всички доказателства, че Турция изпраща на границата с Гърция не бежанци от Идлиб, а мигранти, които отдавна живеят в страната. Това обяви в петък гръцкият външен министър Никос Дендиас при пристигането си на неофициална среща на външните министри на ЕС в Загреб.

"Днес обсъждаме ситуацията по южната морска и сухопътната граница с Турция. Виждаме, че има огромно придвижване на мигранти към гръцките и европейските граници. Това са мигранти, които живеят в Турция от много години."

"Имаме всички доказателства, че това движение е създадено и организиран от Турция и твърдо ще кажа, че ЕС няма да позволи човешкото страдание да бъде използвано за собствените й цели", каза той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини