Apple ще плаща за забавянето на старите модели iPhone

В края на 2017 г. множество собственици на модели iPhone 6, 7 и SE установиха, че доскоро светкавичният им смартфон работи значително по-бавно.

Стана ясно, че Apple умишлено забавя чрез софтуерен ъпдейт по-старите си модели. Според компанията - за да олекоти натоварването на остаряващата батерия. Според потребителите обаче - за да ги принуди да си купят новия модел.

В крайна сметка американци започнаха дело по колективен иск срещу американската компания. Въпреки факта, че устройствата все още работят, което прави делото далеч по-сложно, американската компания в крайна сметка е решила да се откаже да продължава борбата в съда и се е съгласила на предварително споразумение за 500 млн. долара, съобщи The Wired.

Това означава, че всеки засегнат ще получи около 25 долара. Сумата е малка, но спрямо щетите адвокатите са преценили, че това е най-доброто, което могат да постигнат.

Как точно Apple ще изплаща компенсацията все още не е ясно. Тя по всяка вероятност няма да може да бъде поискана от потребители, които не са американски граждани. Но решението въпреки това е сериозен удар за компанията. Някои държави, като Италия например, вече глобиха Apple за нарушението, но никакви пари не стигнаха до потребителите. 

От Apple продължават да отричат, че са направили нещо неправомерно. Съгласието да сключат споразумение може да се гледа като опит да се спестят пари от дълго съдебно дело, но много потребители го виждат и като признаване на вина. Компанията все пак планира да продължи с тази практика и в бъдеще.

Източник: ClubZ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини