Астронавти отглеждат органи на борда на Международната космическа станция

Астронавти отглеждат органи на борда на Международната космическа станция.

Експериментът е опит за култивиране на човешка тъкан, чрез изпращане на човешки стволови клетки и отглеждането им в космоса.

Надеждите са стволовите клетки да се развият в кости, хрущяли и други органи. Ако опитите се окажат успешни, откритията ще бъда използвани за отглеждане на нови органи с цел трансплантация.

Експериментът използва безтегловността като инструмент. Липсата на гравитация на борда на МКС ще насърчи стволовите клетки да се развият в тъкан в три измерения, вместо в еднослойни структури, както на Земята.

Експеримените се провеждат от астронавти на борда на МКС в мобилната минилаборатория, изпратена в космоса от ракетата SpaceX миналата седмица. Те ще продължат месец - време през което учените ще наблюдават как се развиват стволовите клетки.

Ако се окажат успешни малката лаборатория ще бъде заменена от по-мащабно производство. Процесът ще бъде използван за генериране на тъкан за трансплантации, чрез извличане на стволови клетки от пациентите или генериране на органоподобен материал, който ще се използва за изпитване на лекарства.

На Земята отглеждането на тъкани е монослойно, т.е означава плоски, двуизмерни тъкани. Но едновременните изследвания в космоса и на Земята подсказват, че в условия на микрогравитация клетките демонстрират пространствено неограничен растеж и образуват сложни 3D структури.

Тези изследвания са без аналог, защото подобно образуване на 3D тъкани отнема дни, а понякога седмици в условия на микрогравитация.

След изтичате на месеца, учените ще върнат пробите на Земята и ще изследват успешното култивиране на органоиди – по-малки версии на човешките органи.

Учените все още не знаят защо условията на Международната космическа станция водят до образуването на сложни 3D структури, затова продължават да изледват как гравитационното привличане и молекулярния механизъм в клетката си взаимодействат за създаване на различни видове тъкани на Земята и в космоса.

Източник: independent.co.uk

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини