Франция гласува днес на местни избори въпреки коронавируса

Франция гласува днес на местни избори, въпреки че властите ограничиха събиранията на публични места заради новия коронавирус, информира АП.
 
Французите избираха кметове и местни съвети.
Избирателните секции отвориха врати след въвеждането на драстични мерки - затваряне на всички ресторанти, музеи и повечето магазини в страната заради разпространяващия се вирус. Във Франция са потвърдени повече от 4400 случая има  91 починали.
 
Президентът на държавата Еманюел Макрон реши да не се отлагат изборите, тъй като би било недемократично. Но вирусът, очквано сериозно намали избирателната активност.
 
Властите призоваха избирателите да си носят химикали за подпис в списъците.
 
Днес бе първият тур за избиране на кандидати във всичките 35 000 френски общини, някои само с дузина жители.
 
Ако на първи тур не бъде получено мнозинство, всички, които получат над 10% подкрепа, ще участват на втория тур, който е планиран за 22 март.
 
Изборите са важни за настроенията в страната с оглед президентския вот през 2022 г.
Гласуването е сериозно предизвикателство за 3-годишната центристка партия на Макрон, която за първи път участва на местни избори и все още няма добре изградени структури в страната.
 
Основната битка е в Париж, където фаворитите са три жени: сегашната кметица социалистка Ан Идалго, съперничката й от десницата Рашида Дати и кандидатката на мнозинството Аниес Бюзен.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини