Американка ще плати $ 2 милиона за 24 пиратски песни

Американски съд разпореди 32-годишна жена да плати 1,92 милиона долара за нелегалното сваляне на 24 песни от мрежата, предаде АФП.

Джами-Томас Расет, самотна майка на 4 деца от американския щат Минесота е била призната за виновна за използването на системата за обмен на файлове Kazaa, за да смъква файлове по Интернет. За по-малко от 5 часа съдебните заседатели са взели решението си, в което оценяват всяка от 24-те песни на 80 хиляди долара. Сумата ще бъде поделена между 6 звукозаписни компании: Capitol Records, Sony BMG Music, Arista Records, Interscope Records, Warner Bros. Records и UMG Recordings.

Томас-Расет беше осъдена вече веднъж през 2007 г, но председателстващия съдия отхвърли присъдата, като я нарече "напълно непропорционална" и "подтисническа".

Американската асоциация на звукозаписната индустрия (RIAA) и големите музикални лейбъли са повдигнали дела срещу хиляди хора за нелегален даунлоад и обмен на музика, като повечето се съгласяват на споразумения за между 3000 и 5000 долара. Томас-Расет беше първата, отказала споразумение, която поиска делото да се реши в съда.

През декември RIAA заяви, че ще спре с преследването на хората, които нелегално теглят музика и вместо това ще се фокусира в борбата с провайдърите, които не вземат мерки. Решението представлява значителна промяна на стратегията за групата от музикалната индустрия, която повдигна искове срещу 35 000 души за музикално пиратство от 2003 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини