Правителството предвижда 4.5 млрд.лв. в пакет от икономически мерки по време на кризата заради КОВИД-19

По-рано от два месеца няма да има бързи тестове за covid-19, никой няма яснота колко ще продължи епидемията, а ЕК закупува бързи тестове, като за България е заявила 1 млн. броя.

Правителството обяви и икономическите мерки, в които се предвижда помощ за бизнеса, както и за хората, които се притесняват за работата и доходите си.

Това става ясно на брифинг на икономически съвет към Министерски съвет днес, на които премиерът Борисов обяви и икономическите мерки на правителството по време на извънредно положение заради коронавируса.

Той обяви, че днес е обнародван в Държавен вестник законът за мерките в извънредно положение у нас и допълни, че много по-развити държави са загубили време, за да се наложи в последните дни сменят изцяло концепцията си.

Премиерът спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна и сега са в катастрофа, защото трябва да разселват мигрантите на техните територии.

„Ние имаме нула миграция, но един ден това ще се отчете като много добре свършена работа.“, каза Борисов и подчерта, че мерките- финансови и икономически, са за неопределен период, и не може да се прогнозира колко време ще са необходими.

„Няма яснота и как ще се развие заболяването, защото няма ваксина и открито лечение към момента.“, коментира Борисов и даде пример с нивото на развитие на медицината в Израел.

„Израелската медицина е напреднала, но и там нямат бърз тест, който да е сигурен и считат, че по-рано от 8-9 седмици няма да може да бъде създаден такъв дори в техните лаборатории.“ Премиерът обяви, че вчера ЕК е направили обща поръчка за бързи тестове и България е заявила 1 милион броя, като изрази надежда, че ще се закупят и предоставят най-добрите, да се спекулира с нивото на качество и ефективност на тестовете на различни производители.

Всички в ЕС ще купят едни и същи тестове. Цялата световна индустрия се пренастройва, за да произвежда маски и облекла, а днес в рамките на 7-8 седмици, в България ще може да се произвеждат и респиратори.

„Правилото днес за нас е да спасим живота на възрастните и да намерим работа на младите.“

500 милиона лева са предвидени за увеличените разходи на здравното, вътрешното и министерството на отбраната. Още утре ще се одобри програмата, в която се предвиждат икономическите мерки, прогнозира Борисов.

За бизнеса и подпомагане на заетостта са предвидени 4.5 млрда лева, които правителството ще мобилизира като ресурс в Българската банка за развитие.

200 млн. лева ще са за отпускане на безлихвени потребителски кредити до 1500лв. на лица, които са пуснати от работодателите си в неплатен отпуск, но трудовите им правоотношения не са прекратени. Също така се предвижда държавата да помогне на работодателите поемайки 60% от заплатата на работника, а 40% ще бъдат от работодателите, за да не уволняват работници.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини