Чакаме още респираторни апарати. Преглед на печата

 

Битката с коронавируса очаквано е водеща тема за петъчните вестници.

"На около 1000 души ще бъдат направени бързи тестове за коронавирус. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след заседанието на Европейския съвет, което за трети път се провежда чрез видеоконферентна връзка. Европейските лидери координираха усилията си за справяне с разпространението на COVID-19. По време на пресконференцията премиерът на няколко пъти повтори икономическите мерки, които страната ще предприеме в опит да се справи с кризата, която вирусът причини. Утре ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще трябва да се решат много от въпросите, които бизнесът постави след предложените мерки. Премиерът каза още, че европейските му колеги са проявили интерес към произвежданите в България медицински облекла, но не разкри дали страната ще изнася в чужбина продукция.

До дни пък трябвало да пристигнат между 50 и 70 респираторни апарата от Германия, които са дарение. Бойко Борисов изрично подчерта, че не е водил никакви разговори с президента Румен Радев след налагането на вето от страна на държавния глава върху текстове от Закона за извънредното положение. "Това, което направи, е не само недопустимо, но и никой в Европа не го направи. Този разнобой е пагубен за всяка държава. Не мога да разбера защо го направи", каза Борисов. Това беше първото вето на Радев, което мина в парламента. То беше насочено срещу текстовете за фиксирането на цените на стоките, както и срещу възможността за санкции при разпространение на невярна информация. Самият Борисов също прие като правилно решението на президента да наложи вето. Подобна теза застъпи и финансовият министър Владислав Горанов..."- в. "Дневник".

"Процесът е много динамичен и нещата не могат да се прогнозират. Срокът на карантината може да претърпи промяна. Не смятам за реалистично хората да бъдат пуснати да пътуват преди Гергьовден. Трябва да гледаме реално на нещата. Единственият вариант да се справим с това заболяване, за което няма ваксина и доказано лечение, е да се изолираме. След като премине големият пик, тогава трябва да имаме отговорна тактика кои групи хора да се пуснат. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, в предаването "Лице в лице" по бТВ. Смисълът на бързите тестове е търговски, той не е медицински. Единственият сигурен начин за доказване на заразен е PCR - тестът, заяви ген. Мутафчийски. Докато съм на това място няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони, категоричен е той и даде пример с Испания, която е похарчила милиони за бързи тестове и сега трябва да си ги ползва, въпреки че са само 30% сигурно. По думите му всички, които са в болница и са в тежко състояние, се лекуват с хлориквин. Франция и Германия ограничиха тестуванията по изискванията на СЗО. Това е нова болест и има проблем с диагностиката на вируса.Ако това беше преди 10 години, още нямаше да сме разбрали от какво боледуваме, обясни шефът на кризисния щаб. Парите от даренията се използват за дезинфектанти, апаратура. Около 25 апарата са дарени в страната. Във всяка болница има анестезиолози и реаниматори. По принцип има дефицит - лекарите и сестрите застаряват в България, но ние сме длъжни да се справим. Не ми е известен за България да има случай на млад човек с усложнения в следствие на коронавируса, но има такива случаи извън страната, каза ген. Мутафчийски. Аз винаги съм бил лекар, въпреки че в последно време някои хора се опитват да забравят това. Но това не е работа само за бяла престилка. Толкова много неща се направиха, би трябвало да дадат резултат. Изпреварихме много държави с мерките, които взехме, посочи още той. Той заяви, че е оптимист." - в."Стандарт".

"Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси. Няма да надделее мнението на медицинския съвет за бързите тестове", обяви в предаването "Лице в лице" по bTV ген. Мутафчийски. Той бе категоричен, че единственият надежден начин за установяването на вируса са PCR тестовете (полимеразна верижна реакция). Още в първата си изява медицинският съвет излезе с обратното становище и препоръча масово тестване с бързи тестове. "У нас има достатъчно сигурни тестове, осигурили сме запаси от 8-10 хиляди теста занапред. Има смисъл да се направи епидемиологично проучване с бързи тестове, но това трябва да се случи в края на епидемията, искането за бързи тестове в момента е с търговска цел", обясни Мутафчийски. Той изтъкна, че щабът следи всички нови тенденции в разработването на тестове. България чака тестове и по обявената обща обществена поръчка на ЕК, припомни Мутафчийски. Няма риск здравната система да остане без апарати за обдишване, в момента очакваме 200-300 апарата от Китай, а спрямо болните у нас се провежда терапия, която се прилага навсякъде по света, обясни още Мутафчийски. Лечението обаче има противопоказания и се прилага внимателно при отделни пациенти с бъречна недостатъчност и чернодробни проблеми. Има достатъчно осигурени количества медикаменти, коментира Мутафчийски." - в. "Сега".

"Германският концерн Bosch съобщи тази сутрин, че е разработил бърз тест за COVID-19. Надеждните резултати от теста позволяват диференциална диагностика за по-малко от 2,5 часа. Изпълнителният директор Фолкмар Денер казва: "Бързият тест на COVID-19 от Bosch помага за ограничаване на разпространението на пандемията и по-бързо прекъсване на веригите за инфекция." Bosch ще снабди медицински заведения като лекарски практики, болници, лаборатории или здравни центрове с новия бърз тест COVID-19. Бързият тест може да диагностицира десет респираторни патогена едновременно и отговаря на изискванията на Световната здравна организация (СЗО). Bosch Healthcare Solutions си партнира с Randox Laboratories Ltd. и разработи един от първите в света напълно автоматизирани молекулярно-диагностични тестове. Тестът се извършва на място, няма нужда от транспортиране, т.е. пести време и средства. Фолкмар Денер казва, че в битката срещу вируса времето е от решаващо значение. Пробата се взема от носа или гърлото с помощта на тампон и се поставя в патрон, който вече съдържа всички необходими за теста реагенти. Тази касета веднага се вкарва в устройството за анализ, което според Bosch е проектирано да бъде толкова удобно за потребителя, че не се изисква специално обучен персонал. Т.е. тестът не е серологичен, а е PCR, но е бърз. Сегашните патогенни тестове са бавни и дават резултат след 12 часа, при това не са автоматизирани, а се правят от лаборанти. В рамките на 24 часа може да се извършат до десет теста на всяко устройство. Засега има няколко десетки анализатори в различни лаборатории и в болницата "Роберт Бош" в Щутгарт." - в. "Сега".

Вестниците информират и за ситуацията с личните документи в условията на епидемията с коронавируса.

"По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства получиха указания да поискат от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли. Съответно по тношение на държавите, които дадат съгласие, България ще пропуска техните граждани с изтекли документи. Тази мярка цели да облекчи придвижването на нашите сънародници в чужбина, които не може да подновят документите си за самоличност. Тъй като поради епидемичната обстановка подновяването на документи в консулските ни служби е временно преустановено, българските граждани с изтекли лични документи и паспорти трябва да поискат издаването на временен паспорт, за да се завърнат у нас. Временен паспорт може да се заяви и получи във всички български консулски служби, но процедурата отнема до 3 дни." - в. "24 часа".

"Рязък спад на заявленията за издаване на нови документи за самоличност отчете МВР. "На 9 март са приети за издаване 5691 лични карти, 4302 паспорта и 1269 свидетелства за управление на моторни превозни средства, са приети 1269. За сравнение на 23 март, са приети 1071 лични карти, 295 паспорта и 271 свидетелства за управление", каза на брифинг Светлана Ценева, директор на дирекция "Български документи за самоличност." Тя припомни, че със закона за извънредното положение срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г., се удължава автоматично с шест месеца. "Тези документи обаче ще са валидни само и единствено на територията на страната", подчерта тя. При обявяването на удължаването на срока министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че с изтеклите документи ще може да се влиза страната и по думите му нямало да има проблем с тях да се минават и други граници. "Имаме рязък спад на подадените заявления за документи в последната седмица, което означава, че режимът, който е въведен, се спазва от гражданите", смята Ценева. Тя не можа да назове броя на хората, на които предстои смяна на документи, но посочи, че били "доста хиляди", а най-натоварени ще бъдат периодите юни-август и ноември-декември 2020 г. На въпрос какво става с българите, чиито лични документи изтичат, и които са в чужбина, Ценева препрати към Министерството на външните работи. С шест месеца се удължава и срокът на валидност на документи на граждани на ЕС и членове на техните семейства, както и на документите за постоянно и дългосрочно пребиваващи в страната чужденци, напомни директорът на Дирекция "Миграция" в МВР Николай Николов. Продължително пребиваващите в България, чиито документи изтичат сега, но са извън страната (например чуждестранни студенти), имат срок до 14 дни след изтичане на извънредното положение да се завърнат в страната, за да заявят новите си документи. Прекъсването няма да се счита за нарушение, посочи Николов." - в. "Дневник".

Всекидневниците съобщават също, че министър ДесиславаТанева е призовала търговските вериги да зареждат магазините си с българска продукция.

"Проведох разговори с представителите на търговските вериги в България и ги призовах приоритетно да зареждат родна продукция в магазините си, за да бъде подкрепено българското производство. Това е казала министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на Консултативен съвет по животновъдство, който бе проведен днес чрез видеоконферентен разговор, съобщиха от министерството. По думите й, това е един от начините да се подпомогнат земеделските стопани и да се сведе до минимум загубата на продукцията им. Министър Танева коментира, че в момента родните производители изпитват затруднение при реализацията на продукцията си, тъй като заради COVID-19 всички фермерски пазари са затворени. "Имаме уверение от търговските вериги, че и за Великден ще продават само българско агнешко месо", допълнила министърът на земеделието..." - в. "24 часа".

"Десислава Танева информира животновъдите, че до няколко дни на сайта на МЗХГ ще бъде качена информация за производители, които извършват онлайн доставка. По този начин искаме да улесним и потребителите при намирането на възможност да си поръчат българско производство, което да им бъде доставено до дома, посочи министърът. Представителите на сектор "Животновъдство" бяха запознати и с хода на Кампанията по директни плащания 2020. Министър Танева заяви, че на този етап МЗХГ не предвижда удължаване на кампанията, защото това ще доведе до забавяне на бъдещи плащания. Направена е организация заявленията да се подават и електронно. Всички земеделски служби работят при спазване на указанията на здравните власти и земеделските стопани, които нямат възможност да подадат електронно, могат да отидат на място. "Близо 20 пъти е нараснал броят на подадените заявления през електронната система за една седмица", отбеляза Танева. По време на срещата стана ясно, че се търси механизъм безработни да бъдат насочени към дейности по прибиране на реколтата, както и други такива в сектор "Земеделие". Министърът на земеделието коментира, че работният процес във фермите трябва да продължи и да бъдат спазвани всички изисквания за дезинфекция и социална дистанция." - в. "Труд".

Адаптирането на образователната система към извънредните условия също е сред актуалните теми.

"Най-голямата организация на работодателите в средното образование предлага на Министерството на образованието и науката отмяна на изпитите в 4 и 7 клас само за тази година. Причината е, че те не са определящи за кандидатстване и служат само за целите на статистиката. Директорите искат също националното външно оценяване в 7 клас да бъде само с материала от първия срок. За матурите се отнася същото, поясни председателят на сдружението Диян Стаматов. Той посочи, че предложението вече е внесено в МОН. По-рано министър Красимир Вълчев заяви, че няма да има нулева година, а матурите може и да бъдат отложени. Това обаче може да стане само след консултация с висшите училища, които приемат с техните резултати. От МОН коментираха, че засега няма основание да бъдат отменяни изпити, но те ще бъдат съобразени с усвоения от децата материал." - в. "Стандарт".

"За нас организационно и технически беше предизвикателство миналата седмица да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира част от изоставането поради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада приятно и нас", каза днес по "Нова телевизия" министърът на образованието Красимир Вълчев. "За много голяма част от учениците в страната дистанционното обучение стартира ефективно. Разбира се, има възможности за подобряване", каза още Вълчев. Според него това обучение е обхванало 90% от децата. Образователният министър съобщи, че по време на дистанционното обучение учителите не трябва да поставят оценки на учениците. "Учителите си отбелязват активността, ангажираността и това колко проекти са изработили децата. Това ще се отрази впоследствие на техните оценки, когато се възобновят присъствените занятия", заяви Вълчев. Той обясни, че още е рано да се каже дали ще се променят датите на изпитите за матурите и дали ще има промяна в учебния материал, който ще бъде включен в тях. "Не е невъзможно да има отлагане. Най-трудно е с 12 клас заради кандидатстването. Там е нужно съгласуване с университетите", допълни Вълчев." -в. "Дневник".

В. "Сега" съобщава, че ни напусна джаз легендата Симеон Щерев.

"Спомина се знаменитият флейтист проф.Симеон Щерев - Банана. Тъжната новина съобщи във фейсбук профила си Иван Лечев. Симеон Щерев - Банана ни напусна на 76 години. През поспедните месеци, музикантът имаше проблеми със сърцето и наскоро му бе сменена сърдечна клапа. Роден е в София през 1943 г., пише в сайта на Музикалната академия. Учи пиано в Детска музикална школа в София. Продължава обучението си в Държавно музикално училище - София със специалност флейта. През този период реализира концерти и започва да се занимава с джазова музика, като свири на пиано и флейта.

През 1964 г. се записва студент в консерваторията в класа по флейта. През този период, а и след това активно концертира в областта на камерната музика (Софийски солисти, Български камерен оркестър, Квартет "Димов" и др.) в България и чужбина - Германия, Полша, Чехия.

През 1965 г. по идея на Радой Ралин, заедно с Милчо Левиев, басиста Любомир Мицов и Петър Славов на барабаните, създават "Джаз квартет Фокус "65". Първоначално квартетът записва музиката за сатиричните филмчета на Радой Ралин, които се прожектират преди филмите в кината. След това започват да правят концерти, записи и тръгват по най-големите джаз фестивали в Европа. През 1967 г. "Фокус "65" печели наградата на критиката на един от най-престижните джаз фестивали - Монтрьо. След смъртта на Милчо Левиев миналата есен, Банана беше последният оцелял от този легендарен състав.

През следващите пет години Щерев вече е провъзгласен за топ флейтист на Европа от Джаз форум, Джаз Подиум и Даун Биит и през 1968 г. е класиран втори в света. 1971-1974 г. е период, в който Щерев работи в Скандинавските страни, където се среща и свири с най-известни музиканти от Европа и Америка.

Позицията му на един от най-добрите световни джаз флейтисти е затвърдена от ранга на музикантите, с които е правил концерти: Чик Къриа, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър, Ян Габарек и др. Носител е на редица български и международни награди и дипломи. Повече от 40 години Симеон Щерев концертира активно в цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Япония, Корея, Индия, като солист в камерни, симфонични, оперни и джазови ансамбли. Има издадени авторски CD в България и много записи в чужбина.

Симеон Щерев е автор и аранжор на десетки джазови пиеси, театрална музика, филмова музика (игрални, документални, научни популярни, мултипликационни филми). Провел е множество семинари и майсторски класови в България, Швейцария, Полша, Гърция, Южна Корея. Автор е на много публикации в пресата, радиото и телевизията.

Студенти на С. Щерев са членове на джаз състави, симфонични оркестри, а някои са преподаватели у нас и в чужбина.

Своя богат опит и знания Щерев предлагаше на студентите си в класа по флейта и в часовете по импровизация в НМА "Проф. П. Владигеров".

Пред сайта Въпреки проф.Щерев казва през 2018 г.:

"Импровизацията не е приоритет на джаза само. Импровизацията съществува преди джазът да съществува. Импровизацията е създаване на нова музика. Мога да импровизирам в бароков стил, в класически стил. На студентите им казвам: "Не мога да ви науча, не съм такъв даскал. Предлагам ви моето знание и възможности и вие ще направите своя избор!".

И продължава: "Искам да ги науча какво не трябва да правят. Така е и в живота, нали? Нас ни учеха другарите преди - красота, хубаво, всичко е толкова красиво. Пълни лъжи! Не ни учеха какво не трябва да правим. А ние се развиваме като се освободим от всичко негативно. Какво не трябва да правим - така се развиваме. Останалото идва от Горе (посочва), Той е дал на едни повече, на други по-малко."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини