Медиците, изселници от България са на първа линия в борбата срещу коронавируса в Турция

    Както се знае, в сравнение с някои други държави,коронавирусът навлезе малко по-късно в Турция, затова страхът и паниката от него взе да се усеща тук чак последните няколко дни. Познатите многолюдни улици и площади вече почти обезлюдяха и хората се прибраха по домовете си. В Турция все още не е обявено извънредно положение.Учебните занятия са закрити. Има забрана за навършилите 65 години да напускат домовете си. Ресторантите, кафенетата и увеселителните заведения също са затворени. Наред с някои малки промишлени предприятия, временно вече се затварят и по-големи промишлени звена. Например вече не работят автомобилният гигант „Рено” и немската фабрика „Бош”.

    Какво е положението при нашенската изселническа гилдия? За сега всичко е спокойно, повечето ни хора се стараят да изпълняват стриктно указанията на компетентните органи. По всички изселнически квартали настъпи тишина, но хората продължават да се интересуват от съдбата на своите близки  роднини в България и по други места по света. Също така временното затваряне на Българо-турската граница доста посмути и разтревожи всички изселници.

       За сега няма официални данни за починали изселници от COVID-19, но тук идват доста тревожни данни за наши изселници, заразени с този вирус в Западна Европа. В тези неспокойни дни, вниманието на изселниците е насочено към работещите в здравната сфера, понеже от нашите среди произлязоха много лекари, медицински сестри и друг медицински персонал. Повечето от тях вече дни наред са под карантина в лечебните заведения. Вече са налице и първите медицински служители с положителни резултати в Турция. По социалните медии стана популярна себеотрицателната медицинска сестра изселничка Биргюл Гюней от Бурса, която работи в интензивното отделение на Университетска болница „Улудаг”. Биргюл Гюней пред мен сподели: ”За нас медицинските служители днес е особено важно, вие гражданите да си стоите вкъщи и стриктно да се пазите от нашествието на вируса. Иначе ние бдим за вас!”

    Тези дни турските медии често споменават името на друга много прочута изселничка от България-проф.д-р Несрин Йозьорен, която като гимназистка бе направила опит да създаде младежка организация в град Силистра против комунистическия режим в България. Днес тя е една от водещите микробиолози в в Турция и в момента е в научния екип, който работи по създаването на лекарство против коронавируса.

     Част от тукашните изселнически дружества се включиха в подпомагането на възрастните хора. Така например дружеството в Измир разнася храни по домовете, а организацията в град Орхангази подпомогна с продукти персонала на местната държавна болница.

    Само в четвъртък от коронавируса в Турция починаха 16 души, а 1196 е броят на новите заразени. За вчера смъртните случаи са 17,а новозаразените са 2 069. Според Турското министерство на здравеопазването, в страната до сега 92 души са загубили живота си, а броят на заразените е 5698 души. Броят на напълно излекуваните е 42.

    Мумин Топчу

    Главен редактор на в.”Мисион”

    Гр.Бурса,Р Турция

    Специално за сайта Кърджали бг вести.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини