Отрицателни цени на петрола в САЩ

Някои американски доставчици на петрол започнаха да плащат на купувачите да купуват суровини от тях, пише Bloomberg. Първата марка, чиято цена се оказа отрицателна, беше Wyoming Asphalt Sour - петрол, който се използва главно за производството на битум и асфалт.

Mercuria Energy Group в средата на март предлагаше 19 цента за закупуване на барел от Wyoming Asphalt Sour, за да намали резервите си, съобщи агенцията. "В районите, където съоръженията за съхранение се запълват бързо, цените могат да станат отрицателни", обясни Елизабет Мърфи, консултант в ESAI Energy, за Bloomberg. Тя подчерта, че Wyoming Asphalt Sour "просто няма купувачи".

Марките Brent и West Texas Intermediate, чиито цени се следят отблизо на Wall Street, се колебаят над 20 долара за барел, отбелязва Bloomberg. На пазарите, където се продават и купуват не фючърси, а истински барели, продавачите получават много по-малко заради карантинния режим срещу коронавируса, подчертава изданието. Анкетираните от Bloomberg търговци на нефт смятат, че други марки вероятно скоро ще покажат отрицателни цени, тъй като рафинериите намаляват обемите си на склад.

Някои северноамерикански марки вече се търгуват близо до нула. Канадският Western Select, който служи като еталон за петролната индустрия в Канада, падна до 4,58 долара в петък. Southern Green Canyon се търгува с $ 9,33 за барел, Oklahoma Sour - $ 6,75, а Wyoming Sweet - $ 4 за барел.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини