Богослужението, от което избухна вирусна бомба със закъснител във Франция

От сцената на евангелска мегацърква диригентът на госпъл хор поставя началото на вечер за молитви и проповеди: "Ще прославим Бог! Чувствате ли радостта тази вечер?"

"Да-а-а-!", отговарят стoтиците хора, събрани в Християнската църква на отворената врата (Eglise de la Porte Ouverte Chretienne) на 18 февруари. Някои от тях са дошли от хиляди километри, за да участват в дългоочакваната среща в Мюлуз, град с население 100 хил. души на френската граница с Германия и Швейцария.

За много членове на простиращото се по цял свят християнско движение годишното честване е връхната точка в църковния календар. Но тази година някой от присъстващите вече е бил заразен с коронавирус, разказва "Ройтерс".

Според местните власти срещата е поставила началото на най-голямото огнище на COVID-19 във Франция - една от най-силно засегнатите страни в Северна Европа. С него се свързват около 2500 потвърдени случая.

Поклонниците от църквата несъзнателно разнесли коронавируса у дома - в западноафриканската страна Буркина Фасо, на средиземноморксия остров Корсика, в Гвиана в Южна Америка, в Швейцария, във френска ядрена централа и в цеховете на един от най-големите производители на автомобили в Европа.

Седмици по-късно Германия частично затвори границата си с Франция, прекъсвайки 25-годишно споразумение за свободна търговия. Струпването в църквата беше ключов фактор за това, заявяват пред "Ройтерс" двама души, запознати с германското решение. Църковни служители казват пред агенцията, че 17 членове на паството са починали от усложнения, свързани с болестта.

И други религиозни срещи се свързват с разпространението на вируса: голяма църква в Южна Корея стана причина за над 5 хил. случая там. Тази история, разказана пред "Ройтерс" от членове на паството на Християнската църква на отворената врата и от служители, участващи в битката с коронавируса, е доказателство за скоростта и жестокостта на коронавирусната инфекция.

Когато вярващите се събрали в църквата, стар търговски център, превърнат в аудитория за 2500 души, болестта изглеждала нещо съвсем далечно. Във Франция тогава имаше 12 потвърдени случая по данни на Световната здравна организация. В района на Мюлуз нямаше нито един.

Франция, подобно на други правителства в Северна Европа, не беше наложила никакви ограничения на големи срещи. Нямаше дезинфектиращи гелове, нито поздрави с лакът, вместо ръкостискане.

"По онова време гледахме на COVID като на нещо, което е далеч", казва Йонатан Петершмит, син на главния пастор и внук на основателя на църквата. Неговият баща, Самуел, не е могъл да даде интервю за "Ройтерс", защото е бил заразен, по думите на сина му и на говорител на църквата.

Ден след откриването на първия случай, свързан на 29 февруари с църквата, здравни служители последвали обичайния протокол и последили хората, с които носителите са имали контакт, за да спрат заразата. Те използвали списъка, предоставен от църквата, която по думите им напълно съдействала.

В този момент осъзнали, че вече е твърде късно.

Някои от първите служители, с които се свързали, вече били болни, казва Мишел Верне, епидемиолог от френската национална служба за обществено здраве в Източна Франция. "Бяхме изумени", посочва той. "Осъзнахме, че пред нас е заложена бомба със закъснител".

"Духовно презареждане"

Сред събралите се в църквата бил и Ели Видмер, местен мъж, на 37 години, управител на строителна компания. Родителите му били членове на църквата, основана през 1966 г. от Жан Петершмит, френски търговец, прегърнал евангелизма, след като съпругата му била неочаквано излекувана от болест.

Видмер се отказал от църквата, когато бил тийнейджър, но после отново се върнал. Срещата в Мюлуз била нещо, което очаквал през цялата година: "Усещате някаква специална енергия по време на тази седмица. За седмица спирате всичко, за да се презаредите духовно". Като музикант в църковния оркестър, той присъствал на цялата седмица.

От по-далеч идвала Антоанет, 70-годишна жена, която живее на средиземноморския остров Корсика. За нея срещата била част от 25-годишна традиция.

Антоанет пътувала с пет други жени. Тя пожелала анонимност, казвайки, че вярващите са били стигматизирани от хора извън църквата за разпространението на вируса.

Антоанет има хроничен проблем с белите дробове, заради който редовно се подлага на лечение. След като отлетяла от Корсика на 16 февруари, с нетърпение очаквала да съчетае евангелските богослужения с разходка по магазините.

"Не знаехме нищо", казва тя от дома си в Аячо. "Не мислехме за епидемията".

Същото важи и за Мамаду Карамбири, който пристигнал на летище "Шарл дьо Гол" в Париж на 14 февруари с полет на "Ер Франс" от Уагадугу, столицата на Буркина Фасо.

Той е пастор в собствената си църква в Африка и съосновател на организация, наречена Международен евангелски център - африканска вътрешна мисия. Харизматичен оратор, Карамбири трябвало да бъде проповедник на срещата. Неговата църква в Уагадугу може да побере 12 хил. души, според тамошен поклонник.

Карамбири отпътувал за Мюлуз със съпругата и телохранителя си, казва неговият говорител. Пасторът, чрез своя секретар, отказал да бъде интервюиран за журналистическото разследване.

Според говорителя, когато Карамбири пътувал, вирусът все още не бил във Франция, въпреки че всъщност там вече имаше 12 случая.

"Петриева паничка"

На срещата в Мюлуз имало и две деца, чиято майка се разболяла преди началото на събитието, казват здравни служители. Тя си останала удома, но техният дядо ги завел, по-голямото било на пет години, а по-малкото - едва на една.

Децата и майката по-късно дали положителни тестове за коронавирус, което превърнало майката в потенциален източник на клъстера на заразата, казва Верне. На здравните служители не е ясно къде майката, която Верне отказва да идентифицира, се е заразила.

Програмата за седмицата включвала изпълнения на госпъл хор, колективна молитва, песни, проповеди, семинари и разкази на хора, според които Господ е излекувал болестите им.

На най-натоварените сесии присъстваха до 2500 души, а по-малко от 1000 нямаше на нито една, казва Йонатан Петершмит от дома си. Много хора идвали ден след ден и прекарвали часове там. "Така че всички ние бяхме в една и съща Петриева паничка (известно в лабораториите още като Блюдо на Петри - бел.ред.) за една седмица", допълва той.

До края на срещата на 21 февруари никой не съобщил за грипоподобни симптоми, според говорителя на църквата Натали Шньобелен. По онова време потвърдените случаи на COVID-19 във Франция продължавали да са 12.

Разпространение

В края на февруари Видмер започнал да се чувства зле. Съпругата, трите му деца и неговата свекърва също се разболели.

На 3 март Световната здравна организация отчете 91 нови случая на COVID-19 във Франция, с което общият им брой в страната скочи до 191.

Църквата, провокирана от случая на заразената жена и двете ѝ деца, публикувала на "Фейсбук" страницата си предупреждение, че всички присъствали на срещата трябва да се свържат с лекар.

Видмер се обадил на 15, френския номер за спешна медицинска помощ. Нямало достатъчно тестове, за да бъде изследван. Но лекарите го диагностицирали с коронавирус и наредили на него и на семейството му да спазват карантина.

В продължение на три дена имал силна треска и главоболие, загубил усещане за вкус и мирис. Казва, че не бил особени притеснен. Семейството му имало по-леки симптоми. От тогава се е възстановил, но остава в самоизолация.

Вирусът се разпространил сред семейството на основателя на църквата. Около 12 души в момента се възстановяват.

На няколко километра през границата германски служители гледали с растящо безпокойство.

Те получили информация от института "Роберт Кох", германската държавна институция за обществено здраве, който добавил Източна Франция към списъка на четирите рискови региони по света, заедно с китайската провинция Хубей, Иран, Италия и провинция Северен Кьонсан в Южна Корея. До 11 март френските случаи на COVID-19 били скочили до 1774, от които 33 души починали.

Приблизително 45 хил. французи ежедневно пътуват за работа до Германия, сочат официалните данни, като около една пета от тях са от района на Мюлуз. Повечето работят в богатия германски индустриален регион Баден-Вюртемберг, където са седалищата на автомобилостроителите "Порше" и "Мерцедес-Бенц". Увеселителният "Европа-парк" е голям работодател също на френски работници.

След като бил на срещата, служител на френската ядрена централа във Фесенхайм близо до Мюлуз, също дал положителен тест. Операторът на централата Electricite de France SA (EdF) наредил на още 20 души да се самоизолират в домовете си, но дейностите не били прекъснати, казва представител на енергийната компания.

Друг човек, присъствал на срещата, работел във фабрика на "Пежо-Ситроен" до Мюлуз. Той също бил заразен, посочва запознат със случая.

Германските служители в провинция Баден-Вюртемберг решили да действат, налагайки ограничения на придвижването през границата.

Френското правителство поискало обяснение от Берлин.

На 16 март германският канцлер Ангела Меркел разговаряла с френския президент Еманюел Макрон. Те говорили за огнището на случаи в Източна Франция и за риска от работещите в Германия служители, казва германски правителствен служител. След това лидерите се съгласили да затворят границата за движение, с изключение на товарни превози и съществени пътувания на хора. Френски служител потвърди съдържанието на дискусията.

Започнали да се появяват полицаи, искащи от шофьорите документ от работодател. Образували се опашки от товарни камиони.

Но болестта вече била плъзнала. Жител на Швейцария, присъствал на срещата, донесъл вируса в своята евангелска общност близо до Лозана, съобщава на сайта си швейцарската федерация на евангелските църкви.

Здравни служители във Френска Гвиана също заявяват, че са открили петима души, пътували за срещата, чиито тестове били положителни.

Божието присъствие

Обратно удома в Корсика след като се прибрала Антоанет се почувствала зле. Отдала го на напрежението от пътуването и продължила да се среща с други вярващи в Аячо. На 2 март, девет дена, след като се върнала, получила обаждане от Мюлуз и ѝ било обяснено за избухването на болестта там.

Тя била приета в болница за една нощ, била ѝ взета проба и на 4 март станала един от първите случаи на COVID-19 на френския остров. От тогава е в самоизолация, а нейната църква е отменила службите. Към 27 март 27 263 души са заразени с коронавируса на Корсика, 21 са починалите.

"Хората ме сочеха с пръст", казва Антоанет на 16 март. "Нуждаеха се от изкупителна жертва". По думите ѝ някои хора извън нейното обкръжение били подозрителни към християните евангелисти и я обвинили, че донесла вируса на Корсика. Йонатан Петршмит казва, че и други от паството са били подложени на словесни атаки за разпространяването на заразата и сега се страхуват да обявяват самоличността си.

До 20 март случаите на COVID-19 във Франция станали над 10 хил. Около една четвърт - в Гранд Ест, регионът, включващ Мюлуз. По думите на Верне "едно много голямо мнозинство" от тях може да бъдат проследени до църквата.

Тъй като критичните случаи са повече от леглата за интензивно лечение в региона, някои пациенти се превозват с хеликоптер до Швейцария, Германия и Люксембург, а френските военни разположиха полева болница.

У дома в Уагадугу пастор Карамбири и съпругата му, след като се разболели на 1 март, отишли в местната болница, дали положителен тест и били поставени под карантина до 20 март.

В края на самоналожения период на изолация той публикувал послание към последователите си във видео, публикувано на "Фейсбук" страницата на организацията. Седейки на канапето си, с Библията в скута и редом до съпругата си, той им разказал за заразата: коронавирусът, по думите му, "е сатанистки план, замислен преди много време, за да разруши света. Но Господ ни пази и ще изведе хората".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини