26 °C

Кметът Грудев: Вървим нагоре по кривата, но ако сме дисциплинирани, платото ще е по-кратко

"Заради създалата се ситуация е трудно в цялата страна – както за хората, така и за администрациите. В момента Община Асеновград приоритизира дейностите си по отношение на въведеното извънредно положение." Това заяви кметът д-р Христо Грудев във връзка с извънредните мерки у нас и конкретно в Асеновград. Въпреки затрудненото финансово състояние от местната хазна бяха отделени 290 000 лева за ремонт на допълнителното отделение на МБАЛ в града. Допълнително от дарители към момента се набраха 325 000 лева, 300 000 лева от които вече са преведени на болницата. Ремонтът на новото крило вече стартира. "Уверявам ви, че там всички тече при усилен труд и строго спазване на здравно-хигиенните изисквания. Ще бъдат обособени 1 интензивно отделение с 6 легла, които ще имат специално оборудване. Там ще се настаняват средно тежки и тежки случаи. Ще бъдат изградени и още 8 стаи с по 2 легла за по-леки случаи. Предвидени са стаи за лекари и сестри, манипулационна и допълнителни санитарни помещения", информира градоначалникът. Той допълни, че по време на заседанията на Общинския щаб от полицейското управление докладват, че обстановката в града е под контрол. Сигналите са предимно от деня и са за струпване на много хора на едно място. Това е и причината засега от местната управа да не обмислят по-тежка мярка като обявяването на вечер час.

Д-р Грудев подчерта, че никой освен Националният оперативен щаб няма право да съобщава информация за заболели от COVID-19: "Дори те не казват конкретни имена. И така е редно", категоричен бе кметът. Той повтори стъпките, които трябва да предприеме всеки от нас при съмнение и евентуално симптоми на коронавирус: "Контактува се с личния лекар, като на база оплакванията, той дава съвет и го проследява пациента няколко дни. Ако е необходимо, тогава се праща специализиран транспорт, с който пациентът да бъде транспортиран до съответното здравно заведение."

Относно това нужно ли е носенето на маски или не д-р Грудев отговори, че като лекар и на база опита си смята, че е носенето на индивидуални маски в този период е добра мярка, но без да налага мнение на никого. "Неприятно е, неудобно е, но се свиква. Ефектът от носенето на маска е двустранен. Първо, ако си заразоносител, но се чувстваш клинично здрав, което не е необичайно за това заболяване, ти несъзнателно разнасяш заразата навсякъде, където минеш. Това е един вид филтър, който спира секретите, на пръв поглед невидими за просто око, но видими за микроскоп. Вирусът пътува от едно място на друго чрез тези секрети. Затова препоръката на Министерството на здравеопазването е отстояние от най-малко 2 метра между хората. Наближава моментът, в който реално ще се наложи човечеството да се бори срещу вируса, затова препоръчвам на асеновградчани да носят маски. По този начин те ще предпазят не само себе си, но и близките си. Призовавам за малко самоизолация, отколкото да навредим несъзнателно на хората, които обичаме", каза кметът.

По думите му в момента вървим нагоре по кривата: "Благодарение на мерките, които предприеха правителството и Националния оперативен щаб, а и на гражданите, че голяма част от тях ги спазват, сега се намираме малко преди платото. А можеше вече да сме на едно много по-високо ниво на заболеваемост. И тогава здравната ни система нямаше да може да издържи. Именно затова се прие да бъде удължено извънредното положение, за да може ситуацията да бъде овладяна в максимална степен. Смея да твърдя, че нашето правителство предприе навременни и ефективни мерки. Точно затова ние катерим кривата много полегато за разлика от много други големи държави. Това е така, защото ние се оказахме по-дисциплинирани, навреме предприехме действие и мерки. Вярно е, че е досадно и скучно, но трябва да издържим още малко. Предстои ни още малко изкачване, за да достигнем платото. И сега изцяло от нас зависи колко време ще останем там и колко бързо ще затихне епидемията. Ако сме дисциплинирани и спазваме всички изисквания, платото ще продължи по-кратко."

Източник: Asenovgrad.NET

Одобрявате ли мерките срещу коронавируса в Асеновград?

Одобрявате ли мерките срещу коронавируса в Асеновград?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини