31 °C

Кметът Грудев: Вървим нагоре по кривата, но ако сме дисциплинирани, платото ще е по-кратко

"Заради създалата се ситуация е трудно в цялата страна – както за хората, така и за администрациите. В момента Община Асеновград приоритизира дейностите си по отношение на въведеното извънредно положение." Това заяви кметът д-р Христо Грудев във връзка с извънредните мерки у нас и конкретно в Асеновград. Въпреки затрудненото финансово състояние от местната хазна бяха отделени 290 000 лева за ремонт на допълнителното отделение на МБАЛ в града. Допълнително от дарители към момента се набраха 325 000 лева, 300 000 лева от които вече са преведени на болницата. Ремонтът на новото крило вече стартира. "Уверявам ви, че там всички тече при усилен труд и строго спазване на здравно-хигиенните изисквания. Ще бъдат обособени 1 интензивно отделение с 6 легла, които ще имат специално оборудване. Там ще се настаняват средно тежки и тежки случаи. Ще бъдат изградени и още 8 стаи с по 2 легла за по-леки случаи. Предвидени са стаи за лекари и сестри, манипулационна и допълнителни санитарни помещения", информира градоначалникът. Той допълни, че по време на заседанията на Общинския щаб от полицейското управление докладват, че обстановката в града е под контрол. Сигналите са предимно от деня и са за струпване на много хора на едно място. Това е и причината засега от местната управа да не обмислят по-тежка мярка като обявяването на вечер час.

Д-р Грудев подчерта, че никой освен Националният оперативен щаб няма право да съобщава информация за заболели от COVID-19: "Дори те не казват конкретни имена. И така е редно", категоричен бе кметът. Той повтори стъпките, които трябва да предприеме всеки от нас при съмнение и евентуално симптоми на коронавирус: "Контактува се с личния лекар, като на база оплакванията, той дава съвет и го проследява пациента няколко дни. Ако е необходимо, тогава се праща специализиран транспорт, с който пациентът да бъде транспортиран до съответното здравно заведение."

Относно това нужно ли е носенето на маски или не д-р Грудев отговори, че като лекар и на база опита си смята, че е носенето на индивидуални маски в този период е добра мярка, но без да налага мнение на никого. "Неприятно е, неудобно е, но се свиква. Ефектът от носенето на маска е двустранен. Първо, ако си заразоносител, но се чувстваш клинично здрав, което не е необичайно за това заболяване, ти несъзнателно разнасяш заразата навсякъде, където минеш. Това е един вид филтър, който спира секретите, на пръв поглед невидими за просто око, но видими за микроскоп. Вирусът пътува от едно място на друго чрез тези секрети. Затова препоръката на Министерството на здравеопазването е отстояние от най-малко 2 метра между хората. Наближава моментът, в който реално ще се наложи човечеството да се бори срещу вируса, затова препоръчвам на асеновградчани да носят маски. По този начин те ще предпазят не само себе си, но и близките си. Призовавам за малко самоизолация, отколкото да навредим несъзнателно на хората, които обичаме", каза кметът.

По думите му в момента вървим нагоре по кривата: "Благодарение на мерките, които предприеха правителството и Националния оперативен щаб, а и на гражданите, че голяма част от тях ги спазват, сега се намираме малко преди платото. А можеше вече да сме на едно много по-високо ниво на заболеваемост. И тогава здравната ни система нямаше да може да издържи. Именно затова се прие да бъде удължено извънредното положение, за да може ситуацията да бъде овладяна в максимална степен. Смея да твърдя, че нашето правителство предприе навременни и ефективни мерки. Точно затова ние катерим кривата много полегато за разлика от много други големи държави. Това е така, защото ние се оказахме по-дисциплинирани, навреме предприехме действие и мерки. Вярно е, че е досадно и скучно, но трябва да издържим още малко. Предстои ни още малко изкачване, за да достигнем платото. И сега изцяло от нас зависи колко време ще останем там и колко бързо ще затихне епидемията. Ако сме дисциплинирани и спазваме всички изисквания, платото ще продължи по-кратко."

Източник: Asenovgrad.NET

Одобрявате ли мерките срещу коронавируса в Асеновград?

Одобрявате ли мерките срещу коронавируса в Асеновград?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини