2 °C

Кметът Грудев: Вървим нагоре по кривата, но ако сме дисциплинирани, платото ще е по-кратко

"Заради създалата се ситуация е трудно в цялата страна – както за хората, така и за администрациите. В момента Община Асеновград приоритизира дейностите си по отношение на въведеното извънредно положение." Това заяви кметът д-р Христо Грудев във връзка с извънредните мерки у нас и конкретно в Асеновград. Въпреки затрудненото финансово състояние от местната хазна бяха отделени 290 000 лева за ремонт на допълнителното отделение на МБАЛ в града. Допълнително от дарители към момента се набраха 325 000 лева, 300 000 лева от които вече са преведени на болницата. Ремонтът на новото крило вече стартира. "Уверявам ви, че там всички тече при усилен труд и строго спазване на здравно-хигиенните изисквания. Ще бъдат обособени 1 интензивно отделение с 6 легла, които ще имат специално оборудване. Там ще се настаняват средно тежки и тежки случаи. Ще бъдат изградени и още 8 стаи с по 2 легла за по-леки случаи. Предвидени са стаи за лекари и сестри, манипулационна и допълнителни санитарни помещения", информира градоначалникът. Той допълни, че по време на заседанията на Общинския щаб от полицейското управление докладват, че обстановката в града е под контрол. Сигналите са предимно от деня и са за струпване на много хора на едно място. Това е и причината засега от местната управа да не обмислят по-тежка мярка като обявяването на вечер час.

Д-р Грудев подчерта, че никой освен Националният оперативен щаб няма право да съобщава информация за заболели от COVID-19: "Дори те не казват конкретни имена. И така е редно", категоричен бе кметът. Той повтори стъпките, които трябва да предприеме всеки от нас при съмнение и евентуално симптоми на коронавирус: "Контактува се с личния лекар, като на база оплакванията, той дава съвет и го проследява пациента няколко дни. Ако е необходимо, тогава се праща специализиран транспорт, с който пациентът да бъде транспортиран до съответното здравно заведение."

Относно това нужно ли е носенето на маски или не д-р Грудев отговори, че като лекар и на база опита си смята, че е носенето на индивидуални маски в този период е добра мярка, но без да налага мнение на никого. "Неприятно е, неудобно е, но се свиква. Ефектът от носенето на маска е двустранен. Първо, ако си заразоносител, но се чувстваш клинично здрав, което не е необичайно за това заболяване, ти несъзнателно разнасяш заразата навсякъде, където минеш. Това е един вид филтър, който спира секретите, на пръв поглед невидими за просто око, но видими за микроскоп. Вирусът пътува от едно място на друго чрез тези секрети. Затова препоръката на Министерството на здравеопазването е отстояние от най-малко 2 метра между хората. Наближава моментът, в който реално ще се наложи човечеството да се бори срещу вируса, затова препоръчвам на асеновградчани да носят маски. По този начин те ще предпазят не само себе си, но и близките си. Призовавам за малко самоизолация, отколкото да навредим несъзнателно на хората, които обичаме", каза кметът.

По думите му в момента вървим нагоре по кривата: "Благодарение на мерките, които предприеха правителството и Националния оперативен щаб, а и на гражданите, че голяма част от тях ги спазват, сега се намираме малко преди платото. А можеше вече да сме на едно много по-високо ниво на заболеваемост. И тогава здравната ни система нямаше да може да издържи. Именно затова се прие да бъде удължено извънредното положение, за да може ситуацията да бъде овладяна в максимална степен. Смея да твърдя, че нашето правителство предприе навременни и ефективни мерки. Точно затова ние катерим кривата много полегато за разлика от много други големи държави. Това е така, защото ние се оказахме по-дисциплинирани, навреме предприехме действие и мерки. Вярно е, че е досадно и скучно, но трябва да издържим още малко. Предстои ни още малко изкачване, за да достигнем платото. И сега изцяло от нас зависи колко време ще останем там и колко бързо ще затихне епидемията. Ако сме дисциплинирани и спазваме всички изисквания, платото ще продължи по-кратко."

Източник: Asenovgrad.NET

Одобрявате ли мерките срещу коронавируса в Асеновград?

Одобрявате ли мерките срещу коронавируса в Асеновград?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
04 дек 2020
Последни новини