15 °C

Новото отделение в МБАЛ – Асеновград ще е готово до 2 седмици

Изображение 1 от 3

  Благодарение на безбройните дарители ще могат да бъдат закупени консумативи и оборудване.

  Отделението се обособява специално, като в него ще бъдат настанявани леки и средно тежки случаи на пациенти, заразени с коронавирус. Идеята е да не се засичат инфекциозно болните и пациентите с други заболявания. Така при постъпване на заразен, няма да се налага карантиниране на цялата сграда. За целта на този етап е обособено Първо вътрешно отделение, което се намира на 3 етаж.

  Според предварителната план-сметка за строително-монтажните работи ще са необходими около 265 000 лева. В отделението ще бъдат разположени 22 легла, като стаите ще са със самостоятелен санитарен възел. Предвидено е да се изгради помещение с 6 интензивни легла с респиратори за реанимация на по-тежките случаи, включително и друго необходимо оборудване. Ще има и още 8 стаи с по 2 легла за по-леки случаи. Ще бъдат създадени манипулационна и помещения за лекари и медицински сестри. Обособени ще бъдат и още два сектора – чист и инфекциозен, според изискванията на РЗИ, за да не се разпространи заразата, докато медицинският персонал преминава през помещенията. Тъй като се очаква медиците да работят при голямо натоварване, са им осигурени санитарни и помощни помещения.

  При направена справка става ясно, че един респиратор се продава поне за около 30 000 лева – 50 000 лева. Най-големият за момента проблем, според управителя на МБАЛ д-р Иван Червенков, е набавянето на оборудване, тъй като търсенето на апарати е голямо, а производството не е достатъчно. Към момента болницата разполага с 3 дихателни апарата в изправност.

  Отделно от отпуснатите от Общината средства (290 000 лева от местната хазна), бяха направени и дарения от благодетели на стойност над 325 000 лева. Средствата ще бъдат ползвани за закупуване на апаратура, лични предпазни средства за медицинския персонал, защитни консумативи, медикаменти. За да се следи разходването им бе сформирана специална комисия.

  Болницата очаква доставка на 50 еднократни предпазни костюма, всеки от които на цена 30 лева без ДДС . Закупени са еднократни маски, шлемове, калцуни, има и дарения на лични предпазни материали.

  Новото крило на МБАЛ – Асеновград стои недовършено близо 20 години. Очаква се цялостният ремонт да приключи до 2 седмици, като при усилен труд отделението ще бъде готово за ползване до 2-3 седмици, посочи д-р Червенков.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
  28 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
  28 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
  28 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
  28 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
  28 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
  28 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
  28 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
  28 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
  28 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
  28 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
  28 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
  28 май 2020
  Последни новини