20 °C

Новото отделение в МБАЛ – Асеновград ще е готово до 2 седмици

Изображение 1 от 3

  Благодарение на безбройните дарители ще могат да бъдат закупени консумативи и оборудване.

  Отделението се обособява специално, като в него ще бъдат настанявани леки и средно тежки случаи на пациенти, заразени с коронавирус. Идеята е да не се засичат инфекциозно болните и пациентите с други заболявания. Така при постъпване на заразен, няма да се налага карантиниране на цялата сграда. За целта на този етап е обособено Първо вътрешно отделение, което се намира на 3 етаж.

  Според предварителната план-сметка за строително-монтажните работи ще са необходими около 265 000 лева. В отделението ще бъдат разположени 22 легла, като стаите ще са със самостоятелен санитарен възел. Предвидено е да се изгради помещение с 6 интензивни легла с респиратори за реанимация на по-тежките случаи, включително и друго необходимо оборудване. Ще има и още 8 стаи с по 2 легла за по-леки случаи. Ще бъдат създадени манипулационна и помещения за лекари и медицински сестри. Обособени ще бъдат и още два сектора – чист и инфекциозен, според изискванията на РЗИ, за да не се разпространи заразата, докато медицинският персонал преминава през помещенията. Тъй като се очаква медиците да работят при голямо натоварване, са им осигурени санитарни и помощни помещения.

  При направена справка става ясно, че един респиратор се продава поне за около 30 000 лева – 50 000 лева. Най-големият за момента проблем, според управителя на МБАЛ д-р Иван Червенков, е набавянето на оборудване, тъй като търсенето на апарати е голямо, а производството не е достатъчно. Към момента болницата разполага с 3 дихателни апарата в изправност.

  Отделно от отпуснатите от Общината средства (290 000 лева от местната хазна), бяха направени и дарения от благодетели на стойност над 325 000 лева. Средствата ще бъдат ползвани за закупуване на апаратура, лични предпазни средства за медицинския персонал, защитни консумативи, медикаменти. За да се следи разходването им бе сформирана специална комисия.

  Болницата очаква доставка на 50 еднократни предпазни костюма, всеки от които на цена 30 лева без ДДС . Закупени са еднократни маски, шлемове, калцуни, има и дарения на лични предпазни материали.

  Новото крило на МБАЛ – Асеновград стои недовършено близо 20 години. Очаква се цялостният ремонт да приключи до 2 седмици, като при усилен труд отделението ще бъде готово за ползване до 2-3 седмици, посочи д-р Червенков.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 30.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
  30 сеп 2020
  Последни новини